За първи път от 71 години ще можем да наблюдаваме с просто око голямата Дяволска комета, докато преминава през Слънчевата ни система този месец.

Към този момент кометата се вижда от Северното полукълбо по здрач близо до западния хоризонт. Засега ще ви е нужен бинокъл или телескоп, за да я видите.До края на март тя може да бъде достатъчно ярка, за да се види с невъоръжено око от някои места. Ще продължи да се изсветлява до най-близкото си преминаване до Слънцето на 21 април.

Кометата ще остане видима от Северното полукълбо (и у нас) до началото на май, когато ще започне да избледнява, след това само от Южното полукълбо през юни, преди да изчезне до 2095 г.

Най-ясно ще може да видите кометата ще далеч от градските светлини при ясно небе.

Кометата е два пъти по-голяма от връх Еверест и има светлинен ореол като подкова или две рогца. Оттам идва и прозвището ѝ „Дявол", което получава лятото на 2023 година.

Така наречената „Дяволска комета“ всъщност има много по-малко ужасяващо име: 12P/Pons-Brooks. Тази комета с малък орбитален период (по-малък от 200 години) обикаля около Слънцето веднъж на всеки 71,2 години, подобно на известната Халеева комета.
Понс-Брукс не е новодошла за нашата Слънчева система. Знаем за Понс-Брукс от 1812 г., когато ловецът на комети Жан-Луи Понс я забелязва като блед обект с яркост, равняваща се на магнитуд 4. Но наблюденията на кометата не са достатъчно точни, за да предскажат точно кога или къде ще се върне. Поради това че тя е преоткрита през 1883 г. от Уилям Брукс. Когато съвременните астрономи връщат лентата назад, става ясно, че може би кометата е била записана и при предишни преминавания, още през 1385 г.

Защо мислим, че кометата е по-голяма от Еверест (върхът е с височина 8849 метра)? Определянето на размера на комета е трудно, без да се наблюдава директно чрез космически кораб или радар, но в документ от 2020 г., публикуван в Research, се изчислява на база на нейната яркост по това време, че нейното ядро – парчето лед и скала, което съставлява кометата, е с диаметър около 17 километра. Това е двойно по-голямо от Еверест, въпреки че вероятно тази стойност е надценена, тъй като методът, който изследователите използват, затруднява определянето къде точно спира ядрото и започва обвивката от газ, лед и прах, изхвърлена от повърхността на кометата.

Въпреки надценяването на размера на кометата, е ясно, че това е един оргомен обект. За сравнение, Халеевата комета е почти със същия размер – около 15 километра по най-дългата си страна. Тази оценка е потвърдена, тъй като сме посещавали кометата с космически кораб.

Рогата на „Дяволската комета“
В края на юли 2023 г. кометата претърпява изблик на газ и прах и така яркостта ѝ скача 100 пъти – за една нощ тя се преминава от магнитуд 17 на магнитуд 12 (скалата е логаритмична и дефинирана така, че звезда с величина 1 е точно 100 пъти по-ярка от звезда с величина 6), пише Kaldata. Такива изблици са случайни, непредсказуеми и не съвсем често срещани, въпреки че изследователите отбелязват, че Понс-Брукс показва подобно поведение няколко пъти до момента.