Dendrocnide moroides или гимпи-гимпи е растение от семейство копривови, типично за Австралия, което се характеризира с ужасна и нетърпима болка, която се причинява при допир с него. Смята се, че е най-опасният в Австралия. Този храст от австралийските тропически гори причинява едно от най-болезнените ужилвания в природата; толкова силно, че кара войници да се самоубият. А британското правителство веднъж дори обмисля да го използва като биологично оръжие.

Растението е доста токсично навсякъде, но особено по стъблата. Сред първите, които се натъкват на него, е геодезистът от Северен Куинсланд A.C. Макмилан. През 1866 г. той съобщава, че товарният му кон е бил ужилен от растението, преди да "побеснее и да умре в рамките на два часа".

Малки власинки (трихоми) са позиционирани на повърхността на растението. При контакт с кожата те се впиват в нея и вкарват отрова в организма. Поради фината си структура се изваждат изключително трудно, а оставени там, непрекъснато отделят малки количества токсини.

Накратко, това не е растение, на което искаме да паднем, докато сме на планинско колоездене, което обаче прави 42-годишната Наоми Луис близо до дома си в Кернс, Австралия, покривайки краката си с власинки от растението.

"Болката беше просто непоносима. Тялото достигна прага на болката и тогава започнах да повръщам", обяснява Луис пред ABC News.

Съпругът й я води в аптека, за да купи ленти за кола маска, за да премахне власинките на гимпи-гимпи. Докато чакат линейка, той нагрява восъчните ленти на колата си и премахваха каквото може. В болницата, където Луис остава една седмица, не могат да направят нищо повече от това да хвърлят топло одеяла върху краката й и да овладеят болката й.

"Имам четири деца - три цезарови сечения и едно естествено раждане", добавя Луис. "Никое от тях дори не се доближава до болката, която изпитвах."

Изписват я с болкоуспокояващи, но девет месеца по-късно все още усеща внезапни остри болки в краката, сякаш някой я е ударил с ластик. Други хора, които са били ужилени от растението, го описват като "най-лошата болка, която можете да си представите".

"Спомням си усещането, че има гигантски ръце, които се опитват да смажат гърдите ми", казва Ърни Райдър за срещата си с dendrocnide moroides през 1963 г. "В продължение на два или три дни болката беше почти непоносима. Не можех да работя или да спя, след това беше доста силна болка за още около две седмици. Паренето продължи две години и се повтаряше всеки път, когато си взимах студен душ."

Ужилването с това токсично растение обикновено се описва като пронизваща болка, която достига пик след 20-30 минути. Дори тогава, както в случая с Луис, изпитанието може да не е приключило, пише lifestyle.bg.

"Влаканцата могат да останат в кожата до шест месеца", обяснява през 2018 г. изследователката Марина Хърли, "като ужилванията се повтарят, ако кожата се натисне силно или се измие с гореща или студена вода."

Забележително е, че по растенията са открити с белези от ухапвания, което предполага, че има животни, способни да се справят с токсичното растение. След разследване Хърли открива няколко такива, включително бръмбари, други насекоми и червенокраки падемелони, които са вид малки торбести животни, отбелязват от IFL Science.

Д-р Хю Спенсър от тропическата изследователска станция Кейп Триюлейшън съветва жертвите да не търкат зоната на инфекция, тъй като това може да счупи власинките и да ги разпространи по-навътре в кожата. Той също така препоръчва да се излее 1:10 разтвор на разредена солна киселина върху ужилването. Това трябва да помогне за неутрализиране на болката. Що се отнася до премахването на власинките, там наистина трябва да се използват ленти за кола маска.