Някога лъгали ли си децата си? Може би сте им разказвали за феята на зъбките или за скритите зеленчуци в техните спагети. Оказва се, че колкото повече лъжем децата си, толкова по-вероятно е те да ни лъжат. Това сочат разкрития на учените.

Приблизително 84 процента от американските родители казват, че са лъгали децата си, за да контролират поведението им или да насърчат спазването им, според проучване в International Journal of Psychology. Но според нови изследвания, тази лъжа – колкото и невинна да е – може всъщност да изкривява моралния компас на нашето дете.

В проучване, публикувано в Journal of Experimental Child Psychology, изследователи от Сингапур анализираха 564 родители и техните деца (на възраст между 11 и 12 години), за да разберат как родителските лъжи могат да повлияят на поведението на детето им.

„Фокусирахме се върху пред-юношеството (т.е. 11 и 12-годишна възраст), период, когато представите на децата за лъжата стават по-сложни, със забележими последици за тяхното приспособяване“, пишат изследователите, цитирани от Newsweek.

Родители оставят децата пред училище и повече не виждат колите си

Проучването разглежда два вида лъжи: инструментални лъжи и бели лъжи. „Инструменталните лъжи се използват, за да се накара детето да се съобрази, когато се държи лошо, например родител, който заплашва да се обади в полицията, ако детето е непослушно“, казва главният автор на изследването, Пейпей Сетох от Сингапурския технологичен университет Нанянг, в изявление.

Белите лъжи, междувременно, се казват, за да внушават положителни емоции. Неща като „това беше красиво свирене на пиано“, дори когато детето свиреше на пиано всъщност беше ужасно.

В своето проучване изследователите оценяват използването на тези различни стратегии за лъжа от страна на родителите, както и вярата на децата в лъжите на родителите си и тяхното собствено лъжливо поведение. „Това е първото проучване, което изследва уникалния принос на различни видове родителски лъжи във връзка с вярата на децата в родителските лъжи, за да разберем техните последици за лъжата на децата“, пишат изследователите.

Вижте как да превърнете колата си в дом на колела СНИМКИ+ВИДЕО

Те открили, че децата са по-склонни да вярват на инструментални лъжи в сравнение с белите лъжи. И когато разберат, че са били лъгани, децата са по-склонни да излъжат родителите си в резултат на това.

„Белите лъжи може да са мотивирани от добри намерения, но ако децата осъзнаят, че са били излъгани, това също може да доведе до лъжа от детето“, каза Сетох.

Междувременно излагането на инструментални лъжи се свързва с увеличаване на лъжливото поведение сред децата, независимо дали вярват на лъжите на родителите си.

„Лошата новина за родителите е, че понякога честността може да е най-добрата политика“, завършва той.

Превод: GlasNews.bg