Афганистанските власти заловиха рядък снежен леопард в планинския североизток на страната и се готвят да го пуснат обратно в дивата природа, след като избил десетки домашни животни.

Застрашеният леопард бил заловен в четвъртък вечерта, след като попаднал в капан в заграждение за добитък в селския район Зибак на провинция Бадахшан, унищожавайки около 30 животни, разкри заместник-губернаторът на областта Абдулрахман Касра.

Младият леопард е транспортиран до столицата на провинцията Файзабад и е държан в комплекса на губернатора, добави той.

Ръководителят на офиса на Обществото за опазване на дивата природа в Бадахшан каза, че ветеринарен лекар е лекувал леко нараняване на крака на голямата котка и че тя ще бъде пусната обратно в дивата природа.

„Властите ни обещаха, че скоро ще пуснат леопарда обратно в района на Зибак“, каза Хорош Сахел пред АФП.

Планинският североизточен Афганистан е едно от малкото местообитания на неуловимите леопарди, наричани „призраците на планините“.

Симпатична мечка в Габровско разведри иначе мрачния информационен поток ВИДЕО

Те са обявени за „уязвими“ видове от Международния съюз за опазване на природата (IUCN), като броят им намалява поради въздействието на изменението на климата, загубата на местообитания и бракониерството.

Експертите предупреждават, че по-високите температури могат да издигнат дървесните линии и да накарат фермерите да се преместят по-нагоре в планините, за да засаждат култури и да пасат добитък, навлизайки в територията на снежния леопард.

Кучетата също скърбят, ето как да им помогнем

Съобщава се, че при подобен инцидент миналата година около 40 животни са били убити от снежен леопард в Бадахшан, пише ndtv.

Фермерът, чиито животни бяха убити в четвъртък, каза, че е потърсил подкрепа от правителството, след като е загубил единствения си източник на доходи.

„Животните бяха единственият актив, който имах, за да издържа семейството си“, каза Ганджи Байг.

Други жители на Зибак казаха пред АФП, че искат властите да изпълнят плана за освобождаване на леопарда.

Превод:  GlasNews.bg