Разпънати шатри и много пара на Централна гара озадачиха граждани и пътуващи, научи GlasNews.bg.

Получихме кадри от нашите читатели с въпроса: "Кой филм снимат на Централна гара?". Предположенията на местните жители не са нелогични с оглед на факта, че в Пловдив са се снимали, както български продукции, така и международни. Проверка на наш репортер все пак установи, че всъщност се е снимало реклама.

От БДЖ потвърдиха информацията пред GlasNews.bg, като уточниха, че става дума за чужда продукция.

Освен снимачния екип, най-голямо впечатление на пловдивчани направи ретро локомотив, който определено навява романтика за пътуванията преди години.


Парен локомотив, но не "Баба Меца"

Парен локомотив 03.12 бе причината за парата, около гарата под тепетата. Някои пловдивчани успяха да го запечатат със снимка, но е бил описан като известния като "Баба Меца", което в случая не е така. В това прозвище, дошло от персонала в софийския район заради компактната им конструкция, не особено висока конструктивна скорост и голямата им сила, влизат локомотиви от серия 46.00, като например 46.03, който е полски.

Локомотив 03.12 от своя страна е продукт на немска компания, създаден 1941/1942 г. В нас са внесени през 1943 г. Той е предназначен за возене на бързи и пътнически влакове. Движил се е по линиите Горна Оряховица- Плевен, Горна Оряховица-Шумен и Горна Оряховица - Варна.

И двата локомотива са част от музейното наследство на БДЖ. Сега се използват само с атракционни цели - годишнини, празненства, туристически обиколки или за заснемане на реклами или филми, разкриха от БДЖ.



Кадри на локомотив 03.12 в Пловдив: Пламен Денчев