Британският таблоид Daily Mail публикува ексклузивен материал - откъси от дневника на американския разузнавач Джеси Марсел-старши, който през лятото на 1947 г. пръв пристигна на мястото на катастрофата на неизвестен самолет в Розуел, Ню Мексико.

Спомените му дават нов поглед върху случилото се преди повече от 70 години.

Ще припомним, че за странната находка съобщи на военните фермерът Мак Брайзал. На пасището той откри останките на някакъв апарат, буквално няколко дни по-късно военните от местната авиобаза разпространиха изявление, че разузнавателният отдел на 509-ия бомбардировъчен авиационен полк от 8-ми американски ВВС е открил „летящ диск“.

Устройството е доставено на авиобазата, а местните медии пишат за "летящата чиния". Нито едно от по-късните изявления на ВВС на САЩ за земния произход на обекта - те се опитаха да го предадат като метеорологичен балон - не даде резултат.

Припомняме, през 1995 г. медиите разпространиха снимка, на която се вижда хуманоид, лежащ на маса, а по-късно и снимки на самия апарат. Отново съмненията за автентичността на снимката не проработиха за уфолозите.

"Дейли Мейл" обясни, че Джеси Марсел-старши е човекът, който е ръководил офицерите от военното разузнаване, пристигнали на мястото. Според авторите на материала той е оценил останките от апарата като останки от превозно средство с извънземен произход.

Разследващият Марсел, описвайки събитията от тази година, припомня, че случилото се в Розуел става известно по обяд на 8 юли. Тогава разузнавателната агенция на атентаторите заяви, че летището е попаднало във владение на НЛО, както съобщава местната медия Roswell Daily Record.

След такова изявление в случая се намесиха американските военни, които заявиха, че отломките са останали от метеорологичен балон, който е използван в тайна програма, наречена Mogul.

Внуците на Марсел, които показаха дневника на медиите, твърдят, че дядо им описва останките като „направени от нечовешки ръце“.

В дневника си той споменава за наличието на парчета метал на място, върху които са се виждали неизвестни букви, разположени през останките. Опитал се със запалка да загрее метала, но нищо не се получило.

На мястото на катастрофата Марсел не вижда извънземни, но се позовава на думите на колегите си, които са видели нещо живо на местата на други бедствия, които са се случили по същото време.

Роднини твърдят, че върху Марсел е оказан голям натиск, той е бил принуден да отрече видяното, но опитният военен е знаел как да пази тайни. Самият факт, че той, опитен военен, е изпратен на мястото на инцидента, говори много. Впоследствие Марсел и неговите сътрудници се опитват да определят произхода на останките във военната база.

В дневника се споменават и много странни събития: например, че овцете край ранчото в Розуел отказват да преминат полето, върху което е паднал обектът. И странните парчета фолио, които бяха намерени на мястото на катастрофата на „чинията“, не можеха да бъдат изрязани, изгорени или набръчкани.

Тази и други тайни на дневника на разузнавача ще бъдат разкрити в трисерийната поредица на History Channel „Розуел: Първият свидетел“, чиято премиера ще бъде днес, 12 декември.

Превод: Glas.bg