Сутрин често се налага да сме бързи и ефективни, за да не закъснеем за работа. Така често не остава кога да отделим  дори миниатюрно време за самите себе си. Това носи стрес, който често не е полезен и трябва да бъде избегнат. Но как да започнем деня позитивно? С повече сън или има други трикове?

Допълнителните минути дрямка са измамно примамливи, но водещият хипнотизатор и  терапевт Робърт Хиси смята, че отделянето на време за себе си сутрин може да ви помогне да започнете деня по положителен начин.

Хиси, известен също като The Hypnotist Man, обясни, че е лесно човек да започне деня си неправилно, а така и да  бъде хванат в "капан" от лоши навици, които имат отрицателно въздействие върху ума.

Пред Newsweek, Хиси споделя, че много хора забравят, че „трябва да подготвят мозъка си“, преди началото на деня, по същия начин, по който биха „разтягали, за да загреят мускулите си“.

„Хората наистина се забиват в рутината си, но не трябва да е така“, заявява Хиси. „ Извършването на тези промени би пренастроило ума ви“, добавя той. Но какви са неговите съвети?

Изключете се от заобикалящата среда

Учени разкриха невероятен трик, за да направите кафето по-малко горчиво

Вместо да ставате и да правите чаша кафе, докато ровите в Instagram, Хиси препоръчва всяка сутрин да се отделяте мислено от хаотичния модерен свят. Дори и само за 30 секунди.

Първото нещо, което трябва да направите, когато се събудите сутрин, е да пуснете релаксираща музика. Това, че сте спали, не означава, че мозъкът ви е изключен, просто е бил в режим на готовност.

„Това, което трябва да направим, е да се изключим от външната среда, да затворим очи и да се съсредоточим върху музиката. Ако някакви гласове изскочат в ума ви, концентрирате се върху музиката, премахнете тези гласове и се вслушайте в мелодията“, съветва Хиси.
 
След като се почувствате откъснати от ежедневието, следващата стъпка към новата ви сутрешна рутина трябва да бъде визуализацията. Трябва да си представите на какво се надявате през този ден, независимо дали е свързано с нематериален или материален аспект.

„Визуализирайте целите, които имате за деня, и се отдайте на реалността на слуха. Вижте себе си в тези неща, които сте избрали да визуализирате, като ваканция или нова къща, и наистина изживейте емоциите“, казва Хиси.
 
Насочването към положителните чувства, които предоставят тези визуални образи, е начин да започнете деня си по ободряващ начин. Според Хиси, започването на всеки ден с визуализации ще осигури „по-голям контрол върху мислите“ и ще ви позволи „да видите повече положителти неща през деня“.
 
Има много изследвания, които подкрепят възприеманите ползи от визуализацията. Проучване от 2014 г. наблюдава начина, по който участниците са повлияни от послание за здраве, и открива, че тези, които четат определено съобщение, биват по-здрави и с повишена ефективност.

Използвайте студена вода!

Учени откриха, че изменението на климата ни превръща в човешки къртици

Малко хора изберат смело да вземат студен душ сутрин, но Хиси казва, че това може да бъде изключително полезно.

Изследванията показват, че студеният душ може да засили метаболизма, да увеличи кръвообращението и дори да придаде повече блясък на косата ви, така че какво да не обичате? Този съве крие и негативи - студеният душ  сутрин може да се окаже предизвикателство, за което да трябва специално да се преборите със себе си.

„Можете първо да вземете топъл душ, за да се измиете, а след това да направите крачка, за да включите студената вода. Преди да се върнете, вдишайте и издишайте дълбоко през устата за около 60 секунди, подготвяйки тялото си за шока. Когато стъпвате под студената вода, вие освобождавате повече допамин. Това е невероятно за вашата имунна система и клетки. Студената вода ще подобри кръвообращението ви, ще намали възпалението и ще помогне да спрете мускулната болка“, съветва специалистът.

Прекарването на три минути под студен душ би било повече от достатъчно, но Хиси препоръчва да започнете с по-кратък престой, който ви е по-удобен, и постепенно да увеличавате това време.

Кажете нещо положително за себе си

Третият трик, който Хиси  препоръчва да добавите към ежедневието си, е да прекарате няколко минути, казвайки положителни утвърждения на себе си. Така си припомнете за вашите качества и способности.

„Практикуването на утвърждения ви помага да се мотивирате към целите си, но трябва да говорите за резултата“, обясни Хиси. „Утвържденията за резултат включват да си казвате, че сте красиви, страхотни сте, уверени сте и така нататък. Вместо да се насилвам да правя неща, аз си казвам, че вече съм тези неща. Точно като визуализациите, утвържденията могат да препрограмират вашата ретикуларна активираща система, която е група от неврони в мозъка, които пренастройват стария ви начин на мислене в полза на нов начин на мислене.“

Известно е, че ретикуларната активираща система влияе върху съня и начина, по който се събуждаме, както и има пряко въздействие върху нашите реакции на борба или бягство. Това ни помага да реагираме на света около нас, защото стимулът ще предизвика възбуда в системата, която ще обработим положително или отрицателно.

За пенсиите и една кайсия: Разказаха "позорна" за обществото ни случка

Рецитирането на утвърждения обаче не трябва да се извършва само сутрин, тъй като Хиси насърчава използването им винаги, когато изпитвате негативни настроения през целия ден.

„Ако откриете, че казвате нещо лошо за себе си и сте негативни, вместо това кажете нещо положително за себе си. Нека умът ви помни колко сте добри, за да поддържате инерцията за деня си.“

Да настроите деня си за положителен старт е във вашите ръце, но специалистът настоява, че „трябва да го превърнете в ежедневен процес“, за да поставите мозъка си на първо място. Ежедневното бързане може да изчака няколко минути, докато правите тези неща, които помагат да настроите мислите си по правилния път за положителен ден.