Резултатите от ново проучване показват, че променящият се климат на Земята увеличава процента на слепотата на човечеството.

Поради глобалното затопляне на Земята, климатът на нашата планета се променя неумолимо и изследователите отново и отново се опитват да разберат как това може да се отрази на човешкото здраве в бъдеще.

В ново проучване учени от Канада сравняват нивото на проблеми със зрението на 1,7 милиона души от всички 50 американски щата и стигат до ужасно заключение, пише Daily Mail.

Сега изследователите смятат, че топлината е в състояние да увеличи степента на слепота на човечеството. Резултатите показват, че тези, които живеят в по-топли страни, са почти два пъти по-склонни да страдат от сериозно увреждане на зрението в сравнение с тези, които живеят в по-хладни региони.

Факт е, че по-интензивното излагане на ултравиолетова светлина уврежда роговицата, лещата и ретината, а също така може да доведе до дразнене и дори инфекция.

Учените са категорични, че резултатите от техните изследвания изглеждат много тревожни, особено в контекста на глобалното затопляне. Обърнете внимание, че от края на 1800 г. средната температура на Земята се е повишила с 1,1 градуса по Целзий.

Отворете очи: 5 храни, които ще подобрят зрението ви

Според съавтора на изследването Есме Фулър-Томсън, геронтолог от университета в Торонто, изменението на климата вероятно ще доведе до повишаване на глобалната температура на планетата. Ето защо днес е толкова важно да се следи как това ще се отрази на здравето на хората и дали ще доведе до увеличаване на зрителните увреждания сред възрастните хора.

В изследването на учените са участвали хора на възраст над 65 години, а наблюденията са извършени в периода от 2012 до 2017 г. По време на проучването получателите са запитани за тяхното зрение: дали са слепи и дали са имали проблеми със зрението, а също и дали са носили очила. Реципиентите, които са отговорили с "да", са включени в групата "тези с тежки зрителни увреждания".

Според д-р Томсън връзката между влошаването на зрението и по-високата средна температура на околната среда кара изследователите да се тревожат. Въпреки това учените все още трябва да проведат серия от допълнителни тестове, за да разберат дали тази връзка е причинно-следствена.

Авторите на изследването отбелязват, че в повечето случаи реципиентите страдат от:

  • катаракта (лещата на окото става мътна и това е една от основните причини за слепота в Съединените щати);
  • глаукома (увреждане на зрителния нерв);
  • конюнктивит (възпаление на окото).

Проучването установява, че получателите, които живеят в държави с по-високи средни температури, са по-склонни да изпитват проблеми със зрението. Изследователите обаче отбелязват, че този анализ е чисто наблюдателен, така че учените все още не разбират как температурата влияе върху проблемите със зрението. Необходими са повече изследвания, за да се разбере.

Изследователите обаче все още имат няколко теории за това. Например, според един от тях, това се дължи на факта, че повишеното излагане на ултравиолетова светлина води до по-голямо увреждане на лещата и други части на окото, което увеличава риска от развитие на състояния като катаракта.

Друга теория предполага, че по-високите температури могат да увеличат риска от проблеми със зрението, което увеличава вероятността от инфекция като гъбичен кератит. Изследователите също предполагат, че по-високите температури водят до повече замърсители във въздуха, които вероятно ще променят структурата на части от окото.

Превод: GlasNews.bg