Щъркелите от Якимово, които се завърнаха у в България, са отлетели.

Птиците са се появили за три дни - от 30 септември до 2 октомври, в гнездата в село Якимово, център на едноименната община в област Монтана. За тяхната поява вече ви съобщихме, а кметът на община Георги Георгиев потвърди информацията и каза, че той лично е видял щъркелите, видели са ги и някои от служителите в общинската администрация. В сряда щъркелите са отлетели.

По никое време: щъркели се завърнаха в България, не бързат да отлитат ВИДЕО

Семчо Миронов, който лично е заснел с видеокамера щъркелите в гнездата около къщата си заяви, че е познал петте щъркела – два възрастни и три млади, които са обитавали същите гнезда и през лятото и са ги напуснали в първата половина на месец август. Според него това е необичайно явление, което нито той е виждал през живота си, нито някой друг от селото, пише БТА.

Свилен Чешмеджиев от Българското дружество за защита на птиците коментира, че заради топлите зими в последните години миграцията на щъркелите се забавя във времето и дори при преброяването на водолюбивите птици в средата на януари тази и миналата година в областите Бургас и Пловдив са забелязани около 100 щъркела, които зимуват у нас и успяват да си намират храна и да оцеляват.