Днес над България ще може да се наблюдава частично слънчево затъмнение. Началото му ще бъде около 12:30, а максималната фаза около 13:40 часа. Явлението ще приключи малко преди 15:00.

Частичното слънчево затъмнение ще е видимо над западна Азия, Индия, Арабския полуостров, североизточна Африка и почти цяла Европа - без Испания и Португалия.

За нашата страна по време на максималната фаза между 30% и 40% от площта на Слънцето ще бъде закрита от Луната, като разликата се определя от географското местоположение на зрителя.

Астрономите съветват да не наблюдавате слънчевото затъмнение без предпазни средства, защото рискувате да увредите очите си.

Слънчевото затъмнение е явление, при което Луната е разположена между Слънцето и Земята и може напълно да го отмени, частично или да го анулира в зависимост от размера, положението и разстоянието между звездите.

Средно слънчево затъмнение се случва на всеки 18 месеца и продължава само няколко минути. Същото пълно слънчево затъмнение ще отнеме 400 години, за да се повтори на същото място на Земята. Това е така, защото както земята се движи около слънцето, така и луната се движи по своята елиптична орбита, но около нашата планета.

Когато се начертае въображаема линия, която описва постъпателното движение на небесно тяло, се вижда, че траекторията на орбитата е елипсовидна. Следователно, в зависимост от маршрута, луната е по-близо или по-далеч от земята и двете са повече или по-малко близо до слънцето. Ето защо те не винаги се подреждат по един и същ начин или по едно и също време на годината.

Защо се случват слънчевите затъмнения?

Транслационното движение на Земята и нейния естествен спътник предполага промени в интензитета на сянката, хвърлена от Луната върху Земята по време на слънчево затъмнение. Колкото по-близо е луната до Земята, толкова по-силна е нейната сянка и по-малък е нейният диаметър. Така, има окултация на слънцето, това означава, че пълното слънчево затъмнение се вижда само от региона, където е хвърлена сянката. От други близки региони, достъпни само от полусянката на Луната, същото явление се счита за частично слънчево затъмнение.

За да тествате този феномен по лесен начин, може да поставите топка между лампата и стената. Приближавайки топката към светлината, сянката, която хвърля върху стената, е по-голяма и по-мека. Преместването на топката по-близо до стената прави диаметъра на сянката по-малък и по-интензивен.