Учен от Оксфордския университет смята, че правилата на поведение на масата, които са ни внушени от детството, всъщност само ще влошат възприятието ни за храната. Чарлз Спенс препоръчва да се храним с отворена уста и дори с ръце, тъй като по този начин преживяването ни при хранене само ще се подобри, пише "Дейли мейл".

Смята се, че храненето с широко отворена уста и приемането на твърде големи парчета храна е недопустимо и грозно. Необходимо е да се спазват правилата на добрия тон и да се вземат малки парчета и да се дъвчат със затворена уста. Но ученият от Оксфордския университет смята, че това е фундаментално погрешно.

храна, храна, жена

Чарлз Спенс от Оксфордския университет ръководи екип от учени, които изучават как нашият слух, зрение, докосване, вкус и обоняние влияят върху начина, по който възприемаме храната, която ядем. По този начин учените искат да научат повече за човешкия мозък и неговите функции.

"Яжте с широко отворена уста, вземете най-големите парчета храна, които можете да дъвчете. Това ще помогне за освобождаването на повече летливи органични съединения от храната и ще подобри възприемането на храната", казва Спенс.

Чарлз Спенс
Чарлз Спенс Снимка: Daily Mail

Съединенията, които придават вкус на храната ни, могат да достигнат по-добре до задната част на носа, когато се дъвчат с отворена уста, казва той. Това задейства обонятелните сензорни неврони, които са пряко свързани с мозъка, и подобрява възприятието ни за храна.

"Звуците също играят важна роля в този процес. Следователно човек може да получи повече удоволствие от храната, ако не се сдържа и хруска шумно на същите чипсове, крекери и други хрупкави храни. Това важи и за ябълките. Дъвчете с вашите отворена уста и вдига шум. Храната веднага става по-вкусна", казва Спенс.

Според учения, може също така да се подобри възприятието ни за храна и храненето с ръце.

„Осезанието играе важна роля в процеса на хранене. Например, ако вземете ябълка в ръката си, можете да усетите повърхността й, можете да си представите колко е сочна и вкусна и след това да отхапете първото парче и да изпитате незабравимо усещане. Същото се случва, когато хванете с ръце пържени картофи или парче торта“, казва Спенс.

Според учения, въпреки че правилата на етикета забраняват облизването на пръстите след хранене или взимането на вкусен крем от чинията с пръст, тези забрани могат да бъдат пренебрегнати. В края на краищата благодарение на тези действия се засилва и сетивното удоволствие от храната.

Превод: GlasNews