По време на управлението на династията на Птолемеите, последната независима египетска династия, Клеопатра е популярно име сред жените с кралска кръв. Всички членове на династията са потомци на Птолемей I Сотер, един от македонските командири на Александър Велики, който анексира Египет към Македонската империя през 332 г. пр.н.е. д., пише Ancient Origins.

Подобно на много кралски семейства в историята, те са били толкова обсебени от идеята за чистота, че са склонни да се женят помежду си, за да запазят кръвта си чиста. Един бърз поглед към родословното им дърво разкрива, че фараоните от Птолемеите често са се женили за сестрите си. И те също много харесвали имената Птолемей, което означава „войнствен“, и Клеопатра, което означава „слава на бащата“.

Всъщност имало е седем Клеопатри. Тази, за която почти всички знаят, е Клеопатра VII, последният фараон на Древен Египет. Истински експерт в използването на пропагандата в своя полза, Клеопатра VII следвала тенденциите и за ужас на римляните, когато имала син от Юлий Цезар, тя го нарекла Птолемей Цезар, по прякор Цезарион или „малкия Цезар“.

Клеопатра I, известна като Сирия, е дъщеря на Антиох III, цар на империята на Селевкидите. След като се жени за Птолемей V през 193 г. пр.н.е. д., след смъртта му през 180 г. пр.н.е. д. тя става първата кралица, която управлява без съпруг като съвладетел със сина си, новаторски наречен... Птолемей VI. Другите й две деца се казват Клеопатра II и Птолемей VIII.

клеопатра, древен египетцял екран
Клеопатра тества отрови върху осъдени затворници 

Въпреки факта, че мнозина носели едно и също име, кланът на Клеопатра и Птолемеите бил доста жесток и тяхната династия се отличавала с непрекъсната междусемейна борба за власт.

Веднъж Птолемей VIII дал заповед да се убие собственото му потомство от по-голямата сестра на Клеопатра II, друг Птолемей, и след това изпратил разчленените части от тялото му на Клеопатра II като подарък за рождения й ден. Той също така се жени за Клеопатра III (негова племенница и дъщеря на съпругата му), за да не допусне никой друг на трона.

Ситуацията завършва с война, в която Клеопатра II надделява, принуждавайки Птолемей VIII да избяга в Кипър, а след това тя става първата жена и единствената кралица на Птолемеите, която заема трона. Когато Птолемей VIII се завръща през 126 г. пр.н.е., той провежда така наречената "кървава чистка" на всички, които подкрепяли по-голямата му сестра в негово отсъствие.

Не се притеснявайте, ако се чувствате малко объркани. Управлението на Клеопатра VII продължава варварската тенденция и се казва, че тя е участвала в убийството на трима от своите братя и сестри: нейния брат-съпруг Птолемей XIII, нейния по-малък брат Птолемей XIV и нейната сестра Арсина IV.

Превод: GlasNews