Въпреки факта, че лекарството Ozempic е предназначено за лечение на диабет, през последните години то придоби голяма популярност сред борещите се с наднорменото тегло.

Ozempic е инжекционно лекарство, което трябва да се прилага веднъж седмично. Активната съставка на лекарството е семаглутид, който имитира естествено срещащ се хормон, наречен глюкагон-подобен пептид-1 (GLP-1).

„Този ​​естествен хормон се произвежда в тялото ни, когато ядем“, казва Самир Малкани, ендокринолог от Масачузетския университет.

Произведен в червата, GLP-1 стимулира панкреаса да произвежда инсулин, който понижава нивата на кръвната захар. Ето защо аналозите на GLP-1 са толкова ефективни при лечението на диабет, пише Discover. В допълнение, рецептори за хормона GLP-1 също присъстват в мозъка, сърцето и други органи. Това означава, че GLP-1 и неговият изкуствен аналог също могат да подмамят мозъка ни да ни накара да се чувстваме сити.

„Имаме центрове в мозъка, които контролират глада. Този център в мозъка е по същество това, с което се свързват лекарства като Ozempic, за да задоволят глада“, казва Малкани.

Експертите казват, че Ozempic е много ефективен при отслабване, особено когато се комбинира с диета и упражнения. Скорошно 68-седмично проучване установи, че около половината от участниците са загубили 15% от теглото си със семаглутид, а около една трета са загубили 20% от теглото си.

Факт е, че за разлика от хормона, който се произвежда естествено в тялото, семаглутидът остава в тялото много по-дълго. Тоест чувството за ситост остава при хората за по-дълъг период от време.

„Естественият хормон се освобождава в отговор на приема на храна и циркулира в кръвта ни в продължение на няколко минути“, отбелязва ендокринологът.

В същото време семаглутидът циркулира в кръвта в продължение на няколко дни, увеличавайки шансовете му да достигне GLP-1 рецепторите в мозъка.

„Тази полза позволява на семаглутид буквално да пренастрои мозъците ни, за да пренастрои начина, по който усещат ситост, карайки хората да ядат по-малко“, казва Себастиан Фърнес, биохимик от Университета на Куинсланд.

Експертите са съгласни, че лекарството е отлично в борбата с диабета и затлъстяването, но това не означава, че няма странични ефекти.

Стомашно-чревните проблеми са най-честите нежелани реакции от Ozempic, включително гадене, повръщане и запек. Лекарството, предизвиквайки усещане за пълнота, забавя работата на стомаха, което може да доведе до тежки случаи на гастропареза или стомашна парализа. Съществуват и опасения относно връзката на лекарството с панкреатит и проблеми с психичното здраве.

Ето защо експертите винаги съветват да се консултирате с лекар, преди да приемете лекарството.

„Ако имате сърдечно заболяване, диабет и наднормено тегло, тогава бих препоръчал Ozempic. Ако имате сърдечно заболяване и загуба на тегло, тогава бих препоръчал лекарството. Но за хора с наднормено тегло, но иначе здрави, е необходимо да се търси други начини“, подчертава Малкани.

Експертите подчертават, че за ефективно отслабване са необходими и промени в начина на живот. Освен това основният проблем със семаглутид е, че след спиране на курса, хората отново натрупват наднормено тегло, ако не променят начина си на живот.