На 21 декември жителите на Земята ще могат да видят с невъоръжено око много рядко явление, наречено "Коледа", или "Витлеемска" звезда.

Говорим за сближаването на най-големите планети от Слънчевата система - Юпитер и Сатурн. На нощното небе тя ще изглежда като една голяма ярка звезда и явлението ще бъде видимо от всяка точка на нашата планета.

Според астрономите планетите ще бъдат разделени само с 0,1 градуса, или 1/5 от ширината на Луната.

По-рано подобно близко сближаване на двете планети е можело да се наблюдава с просто око през 1226 г., но следващото трябва да се случи след 60 години - през 2080 г.

Това явление се нарича „Коледна звезда“, защото някои вярват, че библейската история за Витлеемската звезда може да бъде просто съвпадение на планетите. В същото време, преди около 2 хиляди години, Венера и Юпитер са се приближили най-много, а не Юпитер и Сатурн.

НАСА също подчертава, че вечер между 15 и 18 декември ще бъде възможно да видим Юпитер и Сатурн да се движат заедно. За да направите това, трябва да обърнете внимание на нарастващия полумесец в западното небе 45 минути след залез-слънце.