Повече от 111 години след потъването си "Титаник" продължава да очарова и изненадва обществеността. Знаете ли например, че той е намерен от екип, който се е преструвал, че търси останките на "Титаник"? Или че - въпреки мнението в интернет - той частично се е взривил при потъването си? Или че една двойка се е оженила на палубата на "Титаник" през 2001 г.?

Тази седмица в Reddit се появи един такъв странен факт, че въпреки проучванията на потъналия кораб от откриването му през септември 1985 г. досега на борда не са открити човешки останки.

"Не съм виждал никакви човешки останки", казва през 2012 г. пред " Ню Йорк Таймс" Джеймс Камерън, режисьорът на " Титаник", който е посещавал и изследвал потъналия кораб 33 пъти и твърди, че е прекарал на кораба повече време от капитана на кораба. "Видяхме дрехи. Виждали сме чифтове обувки, което силно подсказва, че в даден момент там е имало тяло. Но никога не сме виждали човешки останки."

Това е факт, който кара любителите на конспиративни теории да изпадат в ярост, но има напълно основателни причини да не сме намерили телата на над 1500 души, загинали при потъването на кораба.

Една от причините за това са спасителните жилетки, носени от много пътници и екипаж. Макар че не са изпълнили основната си задача - да задържат притежателите си на повърхността достатъчно дълго, за да бъдат спасени, след като обитателите им са починали, те са останали плаващи. Бурята, последвала потъването, вероятно бързо е отнесла телата от мястото на корабокрушението, докато океанските течения, разбира се, са ги отнесли още по-далеч през изминалия век.

Телата, попаднали в капана на самите останки, вероятно също са изчезнали, благодарение на работата на дълбоководните чистачи - риби и други организми. Но кости са открити и на други много по-стари корабокрушения, така че защо не и на "Титаник"? Тази част може би е свързана с дълбочината.

"Проблемът, с който трябва да се справите, е, че на дълбочина под около 3 000 фута (914 метра) преминавате под така наречената дълбочина на компенсация на калциевия карбонат", обяснява дълбоководният изследовател Робърт Балард пред NPR.

"Водата в морските дълбини е наситена с калциев карбонат, от който, знаете, са изградени костите. Например "Титаник" и "Бисмарк", тези кораби са под дълбочината на калциевия карбонат, така че след като твари изядат плътта им и оголят костите, те се разтварят.

Има хора, които смятат, че в затворените части на кораба, като например машинното отделение, където прясната, богата на кислород вода, на която разчитат чистачите, може да не е могла да проникне, все още има запазени тела. Но 111 години след потъването на кораба идеята, че можем да намерим разпознаваеми останки, изглежда все по-малко вероятна.

Превод: GlasNews