Зимното слънцестоене е астрономическо събитие, по време на което Слънцето е в най-ниската си точка над хоризонта. През 2022 г. това ще се случи на 21 декември, сряда. Този ден ще има най-къс светъл ден и най-дълга нощ. Самата концепция за "слънцестоене" се дължи на факта, че Слънцето почти не променя позицията си над хоризонта в продължение на няколко декемврийски дни, тоест можем да кажем, че изглежда "спряло". Но учените смятат, че най-късият ден в годината става все по-дълъг, пише Forbes.

Според астрофизика Греъм Джоунс най-късият ден в годината в Северното полукълбо става все по-дълъг, докато най-дългият ден в Южното полукълбо става все по-къс. И продължителността му се променя само с няколко секунди на всеки век.

Според учения това се дължи на измененията в наклона на земната ос и наклона на орбитата на Луната. Наклонът на земната ос бавно намалява по време на повтарящ се цикъл, който продължава приблизително 40 000 години.

„В крайна сметка наклонът на Земята отново ще започне да се увеличава и най-краткият ден в годината отново ще започне да става по-къс“, казва Греъм.

Земята се върти около Слънцето с аксиален наклон от 23,4 градуса. Този наклон влияе на това колко слънчева светлина получава всяко полукълбо на Земята през различни периоди от годината, както по отношение на продължителността на деня, така и колко ниско или високо е слънцето в небето.

За около 40 000 години наклонът на земната ос се променя от около 23 градуса на 24 градуса. Според учени от НАСА последният път максималният аксиален наклон е бил преди около 10 700 години, а минималният наклон ще бъде около 9800 години. Ъгълът на завъртане на земната ос се нарича неин наклон. Именно той предизвиква смяната на сезоните и слънцестоенето през тази седмица.

По време на слънцестоенето земната ос е максимално наклонена спрямо Слънцето. Точно по това време Слънцето е над тропика на Козирога по обяд в южното полукълбо. Това е въображаема линия около Земята, която минава на 23,5 градуса под екватора.

Но според учените Луната влияе и на продължителността на деня на Земята. Орбитата на Луната около Земята е наклонена на 5 градуса спрямо орбитата на Земята около Слънцето, въпреки че варира леко през 18-годишния цикъл. Това променя максималния наклон на Северния полюс спрямо Слънцето, което влияе на продължителността на най-късия ден в годината.

Снимка: НАСА / Тери Виртс

Превод: GlasNews