Реакция на Софийска света митрополия по повод видеоклип на "Пайнер", съдържащ сцени на оскверняване на храм от Софийска епархия.

Видеото към поп фолк песента "Крадена Любов" на Лорена и Джордан е заснето на територията на православен храм "Свети Петър и Павел" в местността "Петров Кръст", с. Ковачевци, Община Самоков.

Софийска света митрополия твърди, че заснемането на клипа е направено без съгласието на Българската православна църква и без никога и по никакъв повод нейни представители да са били уведомявани или да им е било искано разрешение за това.

Джордан пред GlasNews: Цветелина Янева е една от най-любимите ми колежки!

"Многократно показване в произведението като подчертан акцент на разголената женска фигура на един от изпълнителите, стъпил и качен на камбанарията на храма и изпълняваща танц, демонстриращ еротика непосредствено пред и под кръста на купола му, представляват непристойни действия, оскверняващи храма и символа на християнската вяра – Светия Кръст", пишат от Софийската митрополия на интернет страницата си. 

Софийската митрополия призовава незабавно да бъде прекратено разпространението на песента и да бъдат оттеглени правата за показването й в други платформи. Към този момент видеото все още е налично в платформата YouTube.

Режисьор на видеоклипа към сингъла "Крадена любов" е Людмил Иларионов – Люси. Той все още не е коментирал публикуваното от Софийска света митрополия. Междувременно GlasNews.bg отправи запитване за коментар по темата до екипа на поп фолк певеца Джордан. Потърсихме и музикална компания "Пайнер", за да разберем какво е становището им. На този етап все още очакваме отговор от тях.

Ето пълния текст на отвореното писмо, публикувано от Софийска света митрополия: