Млад и скандално талантлив - това е Максим, чиято звезда изгря на сцената на "Гласът на България". И без да е преувеличено - Максим е новата звезда на българската музикална сцена. Той притежава всички нужни качества - кадифен глас, харизма, визия, държание на сцена... Нужно ли е да изброяваме още. Изпълнението му на Кастингите на тъмно разплака хиляди. Минаха почти два месеца от първата му изява на сцената, а в единствения официален YouTube канал на "Гласът на България" изпълнението му на песента "Търся те нощем" продължава да трупа гледания - към днешна дата видеото от неговата изява е най-гледано за този сезон на шоуто. Не, не робуваме на гледания в платформата за видеосподеляне, просто отбелязваме фактите.

Максим Панайотов е само на 16 години и е от град Добрич. Пее от 3-годишен, свири на пиано от 10 години. Има интерес към разнообразни неща и се включва в различни дейности. Той спечели треньорите в "Гласът на България" със своя красив глас и избра да се присъедини към отбора на фолк дивата Галена. Самата изпълнителка сподели в национален ефир следното: "Той е изключително музикален и съм сигурна, че може да изпее всяка една песен". А какво сподели Максим в интервю за GlasNews.bg - продължете да четете.

- Разкажи малко повече за себе си на нашите читатели – кой е Максим?

- Максим е ученик от Добрич. Занимавам се с музика и други културни дейности. Обичам да се забавлявам и да забавлявам. Радвам се, че музиката ми позволява да съчетавам тези две неща.

- Как реши да вземеш участие в "Гласът на България"? Разбрах, че обмисляш това участие от доста време...

- След като вокалният ми педагог - госпожа Елена Карабельова за втора поредна година ми предложи да подам кандидатурата си за "Гласът на България", аз реших, че тази година сериозно трябва да помисля върху тази идея. Нужни ми бяха 20 минути, за да споделя с най-близките си хора, да се допитам до тях. След като на всеки от тях отговорът беше "Давай! Това е супер възможност!", си казах следното: "Ще пробвам, пък каквото стане. Нищо не губя." Оказа се, че съм направил един от най-правилните си избори.

- Какво за теб е "Гласът на България"? Освен славата, какво ти носи този формат на този етап?

- "Гласът на България" е школа, която работи като добре смазана машина за таланти. Знанията и опитът, които придобиваш, хората, които срещаш, екипът, с който работиш. Може би аз гледам на процеса субективно, но родителите ми, например, като странични наблюдатели, описват предаването като един друг свят на по-позитивни хора.

- На кастингите на тъмно изпя песента "Търся те нощем". Да отбележим за хората, които не знаят, че тази песен е посветена на поп фолк певицата Румяна. Нейната половинка я изпява в нейна памет около година след смъртта й. Бих искал да вметна още, че аз настръхвам всеки път, когато си пусна твоето изпълнение, вероятно не само аз, а и много от меломаните. Как се спря точно на този ретро хит?

- Радвам се, че след изпълнението ми от Кастингите на тъмно има такъв отзвук. Видях и много кавъри на песента. Такива песни заслужават да бъдат запомнени. Въпросната песен аз чух в изпълнение на покойния Денис Теофиков, седнах на пианото, изсвирих акордите и си казах "Тази песен заслужава да бъде чута и от моето поколение."

- С разтърсващото си изпълнение ти си спечели Галена и Дара, впоследствие избра да отидеш в отбора на поп фолк певицата. Защо предпочете именно Галена пред Дара?

- Още с излизането си на сцената се надявах Галена да се обърне, за да отида в нейния отбор и да имам възможността да работя с такъв професионалист в сферата на поп фолка и балканската музика. Всъщност това е и областта, в която искам да изградя и развия музикалния си образ.

Вижте тук изпълнението на Максим Панайтов на Кастингите на тъмно в "Гласът на България":

-Междувременно в следващия етап на шоуто ти категорично заяви, че мястото ти е в "Гласът на България" с поп фолк парчето "Казваш, че ме обичаш". В тази връзка - поп фолкът ли е твоят любим стил музика?

- Не искам да се ограничавам до поп фолк, но балканските и ориенталските ритми и музика определено са най-близки до мен като личност. Това обаче не означава, че не ценя всички жанрове. Всъщност жанровото разделение създава предразсъдъци и не ни позволява да се докоснем до истински стойностните песни.

- Занимаваш се с пеене, с хуманитарна дейност, с водене на събития и любителски - с театър. Кое от изброените обаче би поставил на първа позиция?

- Пеенето преди всичко! Там се чувствам най-уверен.

- Всъщност занимавал ли си се досега професионално с музика и какво за теб е музиката?

- Смея да твърдя, че имам опит на сцена и пред публика, тъй като се занимавам с това от много малък. Научих много, продължавам да уча и ще науча! Тя е мястото, на което можеш да представиш себе си и същевременно да избягаш от себе си. 

- Ти продължаваш към следващия етап на шоуто – Крос битките. Можем ли да издадем или поне да загатнем на какво изпълнение ще заложиш?

- Мога да споделя единствено, че ще бъде интересно. Стремя се да съм различен, за да не доскучавам на зрителите и да използвам времето в предаването, за да покажа максимално много от Максим.

- А как ще се промени за теб животът независимо дали ще спечелиш "Гласът на България" или не?

- Личността Максим няма да се промени, здраво стъпил на земята е. Максим на сцената обаче ще се стреми да се утвърди като професионалист. Животът ми винаги е бил динамичен, но сега имам и ще имам възможността да опитам още аспекти от него.

- Може би е любопитно за част от зрителите - какво би направил Максим с наградата от 50 хиляди лева?

- Сигурен съм, че ще бъдат похарчени разумно. Но първо със сигурност ще се отблагодаря по един или друг начин на семейство ми и онези приятелите, които неотлъчно са били до мен през това предизвикателство.

- Има ли нещо, което искаш да кажеш на хората, които те подкрепят, тъй като с участието в предаването ти си спечели и доста фенове?

- Благодаря им за интереса и отделеното време да ме поздравят за успехите ми! Обещавам им да не ги разочаровам, за да не губя подкрепата им!

- Какво ще пожелаеш на читателите на GlasNews.bg?

- На Вас и Вашите читатели пожелавам здраве. Бъдете онзи Глас, който трябва да бъде чут!

Максим и Мария Митева изпълняват "Казваш, че ме обичаш" на Вокалните двубои в "Гласът на България":

Мария Митева от "Гласът на България": Искам да създам стойностни песни