Дворецът в Балчик е пълен с истории, невероятни като неговата собственичка.

След като Южна Добруджа става част от румънските земи в началото на 20-и век, тук идва румънската кралица Мария и се влюбва в мястото от първото си посещение.

"Цял живот съм мечтала за такова място, представяйки си, че то може да бъде открито само в Италия, а ето го тук в Балчик", пише тя в едно от писмата си.

Тя изкупува няколко парцела и нарежда в Балчик да бъде изградена лятна резиденция. Строителството започва през 1926 г.

Заради любовта си към Италия кралицата наема двама италиански архитекти, а за парковото пространство избира швейцарски градинар (по онова време швейцарците били смятани за най-добрите ландшафтни архитекти).

Това, което заварва на мястото на днешния дворец, много се харесва на кралицата и тя нарежда нищо от съществуващата природа и архитектура да не се променя. Водопади, рекички, кладенци - всичко е запазено на мястото си, а многобройните мелници не се събарят, а се преустройват във вили с различно предназначение.

Много от останалите неща, които красят градините, също са донесени от Италия - каменни тронове, вази и кашпи. Те са от различни епохи - от римски времена през Средновековието до началото на 20-и век.

Това, което прави разходката в градините на Двореца в Балчик уникална, е че всичко, което виждате е оригинално, а не копие.

Едно от любимите места на кралица Мария, както и на днешните посетители на Двореца, е мраморният трон с гледка към морето. Той е изработен от розово-бял мрамор, донесен е от Флоренция и се смята, че е бил собственост на римски патриций.

Според изследователите е на повече от 1800 години. До трона има масичка от капител, на която Мария обичала да пише писма. Носят се много слухове и легенди за любовния живот на кралицата. Според някои от тях точно на трона, загледана в морето, тя очаквала някои от тях.

От културен център "Двореца" обявиха, че тронът ще е една от ценностите в комплекса, които ще бъдат застраховани.