Копривщица има шанса да получи международно популяризиране и специален етикет - "Едно от най-добрите туристически селища" в света. Градът е избран от Световната организация по туризъм към ООН в едноименната инициатива и може да получи целева подкрепа по линия на Програмата за развитие на селските райони на организацията за допълнително развитие на своя туристически потенциал, съобщиха от Министерството на туризма.

В състезанието се конкурират населени места от цял свят с ниска гъстота на населението от максимум 15 000 жители. Българският град е сред избраните в категорията The СBest Tourism Villages by UNWTOТ Upgrade Programme, за което е получена и официална покана, подписана от Генералния секретар на Световната организация по туризма Зураб Пололикашвили.

Министерството на туризма издигна кандидатурата на Копривщица в началото на август като една от най-отличаващите се български културни дестинации. В инициативата участват общо 20 населени места, които ще получат финансов ресурс.

Призът е доказателство, че възрожденското градче отговаря в голяма степен на съвременните изисквания за опазване на природните и културни ресурси, дефинирани от Световната организация по туризъм на ООН, отбелязват от ресорното министерство.

Класацията е направена от независим консултативен съвет въз основа на различни критерии в девет области - културни и природни ресурси, насърчаване и опазване на културните ресурси, икономическа устойчивост, социална устойчивост, устойчивост на околната среда, туристически потенциал, управление и приоритизиране на туризма, инфраструктура и свързаност, здраве, безопасност и сигурност.

Копривщица присъства и в още една престижна класация - на Японската асоциация на травъл агенциите (JATA). В нея градът-архитектурен резерват се нареди сред 30-те най-красиви малки градове в Европа за предстоящите празници около Коледа и Нова година, когато много хора избират да пътуват по света.

В първата десятка са Килкени в Ирландия, Берат в Албания, италианските градчета Чивита ди Баньореджо и Коричела. Следват Конуи в Уелс, Лех в Австрия, нидерландският Хинделопен, Левкада в Кипър, Ровин в Хърватия и Сольо в Швейцария.

Нашето възроженско градче заема 21-о място от общо 30 в световната класация на JATA.

Разположено по долината река Тополница в Средна гора, съвсем близо до Стрелча и Пирдоп. Неговата автентична възрожденска архитектура е "вградена" в 388 архитектурни, исторически, художествени и етнографски паметници. Най-забележителни сред тях са къщите-музеи на писателите Любен Каравелов и Димчо Дебелянов, революционерите Тодор Каблешков и Георги Бенковски, абаджията Ненчо Ослеков и търговеца Петко Лютов.

В Копривщица се намират и над 40 старинни чешми от различни исторически периоди и няколко древни мостове. Времето е спряло в тесните калдъръмени улички, а зад дуварите копривщенци пазят грижливо традициите, които обаче са готови да споделят с всички посетители на града. Китните възрожденски къщи са събрали колекции от етнографски съкровища, стари оръжия, фина дърворезба, тъкани за бита и прелестни бродерии, народни носии и типични български бижута.