Чували ли сте някога за плаж без море? Запознайте се с Playa de Gulpiyuri близо до Ланес в Северна Испания - плаж, който се намира на около 100 метра от Кантабрийско море.

Плажът е обявен за най-малкият в света, но и е определено е един от най-странните и живописни. Този малък плаж със златист пясък, с кристално чисти води и обграден от скали, редовно попада на челно място и за най-добрия в Астурия.

Името „Гулпиюри“ означава воден кръг.

Playa de Gulpiyuri е природен паметник. Представлява наводнена дупка с 40-метров плаж. Нивата на водата зависят изцяло от прилива. Така, че за голяма изненада на много посетители, мястото променя изгледа си.

Морето си проправя път между подземните пещери и скали, вливайки се в долина, образувана през ледниковата епоха.

По време на прилив можете почти да плувате, въпреки че в повечето случаи нивата на водата остават на височината на коленете, достатъчно плитко, за да се гарантира, че атлантическият хлад е премахнат, но все още е доста студено.

До плажа може да се стигне пеша или с каяк. Повечето хора карат по A-8 от село Naves. Плажът е на около 1 км северно от селото.

Важно е да носите със себе си храна, вода и слънцезащитни продукти. На самия плаж няма никакви удобства.

По време на пиковите летни месеци той може е доста пренаселен. Стотици посетители на ден се стичат тук, за да правят снимки. Той има репутация на един от най-фотографираните плажове в Испания.

Препоръчително е да проверите приливните условия преди да го посетите. По време на отлив няма вода или плажна зона.

Превод: GlasNews.bg