Красотата на България е безгранична. И колкото и красива места да посещаваме, има още толкова, които не сме.

Може да се каже, че за нашата сравнително малка територия сме изключително богати откъм прекрасна природа, славна история и интересни забележителности, а и не малко от нашите обекти са под егидата на ЮНЕСКО.

Такива са и скалните църкви или още манастири, които се намират край село Иваново (от където идва и името им), на около 20 км от прекрасния български град Русе.

Мястото е много красиво, самите скални църкви са доста интересни и сравнително добре запазени, като се имат предвид всички природни стихии, на които са били изложени, плюс факторът време.

За разлика от други подобни обекти, които имат може би една или две скални църкви, тук може да видите едно наистина голямо разнообразие от малки скални църкви, параклиси и килии, които са издълбани на различна височина в скалите, над изключително живописния каньон на река Русенски Лом.

История и архитектура на комплекса

Всички скални църкви и параклиси, които се намират в комплекса, образуват манастира „Свети архангел Михаил“, който се смята, че е основан през XIII век от монах на име Йоаким, който малко след това бива избран за първи български патриарх.

Ивановските скални църкви са известни с добре запазените си редки стенописи, които са и причината през 1979 г. да попаднат в списъка за културно наследство на ЮНЕСКО. Предполага се, че те датират от XIV век и са пример за високото художествено майсторство, което е било характерно за живописната школа на тогавашната столица Търново, разказва vesti.bg.

Предполага се, че някога Ивановските скални църкви са били над 40 на брой, а килиите - около 300. Те са били обитавани от монаси, много от които са били граматици и книжовници, а християните отивали в църквите на поклонение.

 

За съжаление голяма част от Ивановските скални църкви са разрушени от поройни дъждове, земни трусове, ледове и слънце.

Имената на оцелелите сред тях са забравени през вековете, а местните хора са ги нарекли с различни имена, сред които:

  • "Господев дол" – защото през един отвор се виждал Христовия образ;
  • местността "Писмата" – заради запазени знаци и надписи;
  • една от църквите е наречена "Затрупаната",
  • а друга се казва просто "Църквата".

Главната църква на храмовия комплекс се нарича "Света Богородица" и е изсечена на височина от цели 38 метра. Тя е изрисувана изцяло отвътре с библейски и евангелски сцени и образи. Сред тях са Тайната вечеря, Влизането в Йерусалим, Св. Йоан Кръстител с житийни сцени, Страстите Христови, изображения на Апостолите и други светци.


 

Ктитори на скалните църкви са били българските царе Иван Асен ІІ (1218-1241), Иван Александър (1331-1371), както и други представители на владетелските семейства, чиито ктиторски портрети са запазени от части и до днес.

Сред най-богато и красиво украсените параклиси от всички Ивановски скални църкви е параклисът "Господев дол". В издълбания отвор се вижда Благославящият Иисус Христос, а в самата олтарна ниша са изобразени Успение Богородично, Възнесение Христово и Слизане на Христос в ада. В един надпис на стената дори се споменава, че именно на това място се е замонашил и бил погребан българският цар Георги Тертер (1279-1292).

По стените на част от малко достъпните в наши дни монашески килии са запазени издълбаните от монасите различни изповеди и послания. Сред тях е и един много известен надпис на Иво Граматик от края на XIII век.


 

Въпреки че природните стихии не са били особено благосклонни към светата обител, сравнително голяма част от скалното изкуство и майсторство се е запазило до наши дни. Мястото е повече от уникално, зареждащо и определено си заслужава да се посети. Спокойно може да се каже, че Ивановските скални манастири са едно от най-чудатите и интересни места по нашите земи.

Туризъм

Ивановските скални църкви са обявени за музеен резерват през 1965 г., а от 1997-а са със статут на Национален археологически резерват.

Днес манастирът не е действащ, а е отворен само за туристи. Работното му време е всеки ден, от понеделник до неделя от 9:00 до 18:00 часа.

От село Иваново в посока село Божичен има отбивка вдясно към Ивановските скални църкви. В целия район има доста указателни табели, които водят към скалния комплекс, така че много лесно ще се ориентирате. На територията на комплекса може да откриете различни информационни материали за мястото и сувенири.