Приказни! Така с една дума може да се опишат най-красивите коледни базари в Европа. Това е причината всяка година те да привличат милиони туристи. Сред различните чужди речи на едни от най-известните базари в Австрия и Германия се чува често и българска реч, показа проверка на GlasNews.bg

От справка в социалните мрежи пък става видно, че десетки потребители с местожителство България се снимат на фона на красивите коледни украси и дизайнерски магазини в различни европейски градове.

Важно е да кажем, че голяма част от немските градове отмениха традиционните си базари тази година, но могат да се посетят единични къщички с традиционните стоки, разположени на централните площади.

Традиционно сезонът на коледните базари започва в началото на месеца и най-натоварено става в дните преди Коледа. Един от най-популярните коледни базари във Виена се намира пред кметството. Там търговците са най-ранобудни, защото започват работа в 10 часа сутринта. Една от най-атрактивните къщички тази година е със стъклени коледни играчки. Те са изработени от семейство от Чехия и се продават от австрийци. Изделията от стъкло напомнят на тези, с които украсявахме елхите преди 30 и повече години.

Други интересни базари във Виена са, „Фраюнг“, пазарите на Шпителберг и пред двореца „Шьонбрун“, както и този до Щефанплац.   

Тази година във Виена отварянето на базарите се забави заради локдауна. Ако искате да ги посетите в нормално време обаче, направете го между 20 ноември и 20 декември. Точно на Коледа са затворени.