Планината Гаустатопен в Рюкан в окръг Телемарк е леснодостъпна и една от най-красивите планини в Норвегия.

Гаустатопен е висок 1883 метра. В ясен ден можете да видите 1/6 от Норвегия от върха. Именно там тази седмица времето беше типично лятно за северната страна, а максималната температура на върха беше 6 градуса.

“Това е типично лятно време, тук се идва добре облечен дори в средата на август, защото силният вятър и внезапната мъгла, която обхваща върха, често създава неудобство за туристите”, каза пред GlasNews.bg служителка на туристическото място.

Може да изкачите върха пеша или с малка железница, строена с военна цел през миналия век.

До касата за билети ще откриете ръчно изработени сувенири от хората, които работят на върха. А на самив Госттопен миже да опитет от най-вкусните гофрети, които се похапвали някога и да изпиете чаша горещ шоколад. При 6 градуса навън е повече ит логично да си поръчате гореща напитка в средата на август.

Факти

Пеша може да изминете разстонието до върха от 4,3 км в едната посока за 2-3 часа. Теренът обаче е стръмен. Сезонът, в който може да се случи това е от юни до септември.

Гаустатопен се извисява величествено над Рюкан в Телемарк със своите 1883 метра надморското равнище. От върха се открива най-дългата гледка към Южна Норвегия. В ясен ден можете да видите приблизително една шеста от Норвегия. Често обаче е облачно

Походът до Гаустатопен

Обиколката започва в Stavsro, по пътя между Rjukan и Tuddal. Тук ще намерите голямо безплатно място за паркиране. Пътеката е добре маркирана с червени букви T.

Пешеходната разходка до Gaustatoppen е подходяща за семейства разходка, подходяща за деца, които са активни и свикнали на по-дълги разходки.

Туристическа кабина Gaustatoppen

На върха ще намерите туристическа кабина Gaustatoppen, която сервира вкусни вафли. Възможно е също така да останете да пренощувате в тази 100 -годишна каменна кабина. Моля, обърнете внимание, че настаняването е само при заявка. Моля, обадете се на +47 35 09 41 50. 

Гаустабанен

В планината се движи Gaustabanen, комбиниран трамвай и фуникулер, който ще ви превозва до 1800 метра над морското равнище. Построен от норвежката армия, той е завършен през 1959 г. Кабелната железница работи в избрани дни от годината. До върха се придвижвате с две малки влакчета. Продължителността на пътуването и с двете железници е около 20 минути. Не взимайте хора с вас, които ги е страх от тесни пространства.

По пътя за върха ще минете през Рюкан - градът, който 6 месеца е огрят от слънце и 6 месеца не е.

Градът, който 6 месеца е без слънце СНИМКИ