В провинция Кадис, близо до Ронда, има уникален град в Испания: Сетенил де лас Бодегас. Разбира се, ще сте чували за много уникални градове, но този наистина е такъв.

Искате ли да знаете защо? Ще ви подскажем - Сетенил де ла Бодегас - градът, сгушен в скалите.

Къщи в основите на скалите

Има една улица наречена „Пещери на слънце“ и друга наречена „Пещери на сянка“. Това са емблематичните улици на Сетенил де ла Бодегас. И да, тези имена описват точно тези улици: огромни пещери, образувани от скалите и пълни с къщи. Едната винаги е на слънце, а другата на сянка. Градът получава награда като един от най-красивите градове в Испания и има защо, пише Itinari.com.

Градът е построен около Guadalporcun. В продължение на хиляди години тази река изкопава канал в чиста скала, която местните жители по-късно използват, за да построят къщите си.

Всичко, което е трябвало да направят, е да затворят предната част. Имате място, което ще остане вечно! В Сетенил де лас Бодегас е така от хиляди години. Като доказателство в пещерите му е открита фигурка на Венера на 5000 години, известна като „малката дама от Сетенил“. Можете да го видите в „къщата на малката дама“ заедно с други местни находки.

Малко история…

Сетенил де лас Бодегас е ключът към завладяването на територията на Гранада, последното мюсюлманско кралство в Испания. Това е последната крепост преди влизането в кралството, разположена на много стратегическо място. И това е самият произход на името му, „septem nihil“, седем пъти по нищо: толкова пъти, когато християните са се опитвали да превземат тази непревземаема крепост и са се провалили.

Дори Елизабет, католическата кралица, е била тук, за да подкрепи армията си и се казва, че тук е родила бебе, което е починало за часове, наречено Себастиан, и затова първата църква е посветена на Свети Себастиан. В този град има много тъжни легенди за мъртви бебета. Друга е за самотна майка на около 40 години, която не издържа и хвърли отрочето си в реката. Оттогава можете да чуете бебешки плач през нощта, гласи легендата.

Какво да видите и какво да хапнете

Сетенил де лас Бодегас е непревземаем поради силния си мавритански замък. Построен е през 13-ти век, на върха на хълма, с всички типични мавритански активи: медина, бани, джамии… Защитен е от над 500 метра градска стена и наблюдавана от 40 кули. Тази внушителна крепост е един от малкото мавритански замъци, запазили средновековните си черти, така че дори и да е много стръмен път от къщите (и баровете) под скалите, няма как да го пропуснете.

По пътя можете да посетите многото красиви гледки в града. Най-добрата е в подножието на главната кула на замъка, Mirador el Lizón. Друг добър е Mirador del Carmen. И, разбира се, не забравяйте църквите. Повечето от тях веднага са построени върху съществуващите джамии.

Говорейки за барове, трябва да опитате „sopa cortijera“, приготвена с хляб, яйца, аспержи и зехтин, докато сте тук. И, разбира се, ако сте винен ентусиаст, можете да почетете името на Сетенил, като направите винен тур. „Bodegas“ означава „пещери за вино“ и въпреки че в града няма такива, има много наблизо, които можете да опознаете.

Ацинипо, римски град с прекрасна гледка

Ако имате време, не тръгвайте още. Има много неща за правене в близост до Сетенил де лас Бодегас. Например, можете да се разходите по един от многото маршрути. Може би най-добрият е „Маршрутът на бандитите“. Той ще ви отведе до древен римски град, Анципо, с красив (и огромен) театър, един от най-старите в Испания. Градът е построен на върха на хълм, а гледката от тук спира дъха.

За да обобщим, Сетенил де лас Бодегас е един от най-красивите градове в Испания, плюс това има добра храна и вино и удивителни гледки по време на туризъм. Ето защо не можете да се поколебаете да поставите в списъка си за путване градът, сгушен в скалите.

Превод: GLasNews.bg