Тези опасни бактерии живеят в Балтийско море и се размножават при температура на водата около 20 градуса. Според Държавната здравна служба (Лагус) на Германия в някои случаи те причиняват сериозни инфекции.

За първи път тази година 80-годишен мъж се е заразил с бактериите. Възрастни хора, хора с хронични заболявания и слаба имунна система са изложени на риск, според говорител на Lagus: „Ако къпещите се принадлежат към тези рискови групи и имат увреждания на кожата, трябва да се избягва контакт с морска или солена вода“, се казва в официалното изявление.

Понастоящем много курорти в Балтийско море използват съобщения, за да привлекат вниманието към опасностите от вибрионите. Тези бактерии се намират естествено в Балтийско море и в много редки случаи причиняват тежки инфекции.

Според Лагос в този случай старостта трябва да се разглежда като рисков фактор. Не бяха предоставени допълнителни подробности за мъжа, който се е заразил с опасните бактерии.

През сезона за къпане през 2020 г. Мекленбург-Предна Померания имаше осем инфекции, но нямаше смъртни случаи. От 2003 г. има 69 случая на инфекция, от които са починали девет души - всички със съответно предишно заболяване.

Вибрионите могат да причинят тежки инфекции на рани, а симптомите включват силна локална болка, треска и студени тръпки. Инфекцията обикновено се лекува с антибиотици.