Есента настъпва с пълна сила, но топлите лъчи на слънцето още "примамват" за разходки сред природата.

Ако търсите маршрут, който да ви покаже красотата на родопските гори, то такъв има съвсем близо до Пловдив. Става въпрос за екопътека "Чернатица", чието начало започва от любимо за поколения местност - районът на хижа "Здравец", намираща се на двайсетина километра от града.

 Екопътеката, за която говорим, свързва хижа "Здравец", намираща се на около 1182 м надморска височина, и близката едноименна хижа "Чернатица". Крайната точка е разположена на 1355 метра сред просторна поляна, оградена от иглолистна гора в местността Дългата нива.

Читалня "Спирката" ще откриете в китно родопско селце СНИМКИ

Начален изходен пункт за пътеката е широката площадка, където спират рейсовете от Пловдив. След нея има построен параклис, на който трябва да продължите по черен път. 

По него ще стигнете до моста на река Студенецка, откъдето се отклонявате на горе през гората. Дължината на пътеката е около 3 километра, а денивилацията, която ще изкачите е около 180 метра.

Времето, за което ще изминете маршрута, зависи от физическата ви форма, но ориентировъчното време е около час и петнайсет минути. Пътеката е добре отбелязана с ясна зелена маркировка, водеща през гората.

Минава се през чудно красиви местности, където има изградени чешми от туристи.

Любителите на по-големи преходи могат да отидат през местността Кулата до летовище "Бяла Черква" за около 2.30 часа и оттам за хижа "Персенк" и "Еркюприя", до хижа "Руен" и едноименния връх (1215 м.н.в.) (за предпочитане през хижа "Здравец") за около 3.30 часа, до хижа "Равнища" през хижа "Здравец" за 4 часа.

Но повече за тези пътеки - някой друг път.

Преди да се отправите на разходка в планината, не подценявайте проверката на прогнозата за времето. Не пренебрегвайте обувките и дрехите, които ще облечете, за да може спокойно да се насладите на горската приказка.

Пеещият водопад - добра идея за разходка през уикенда СНИМКИ