През септември морето традиционно е по-евтино и се предлага ваканционни пакети с отстъпки от 30 до 50 на сто, но хотелите масово затварят врати след 15 септември.

Причина е, че през последните дни напливът от желаещи българи да събират тен край морето е спаднал драстично. Представителите на другата основна група от посетители – румънските гости, отменят резервациите си заради въведените входни PCR тестове.

При тези условия – отлив на туристи, значително по-ниските цени, липсата на достатъчно персонал и скъпият ток за бизнеса, хотелите предпочитат да затворят врати вместо да продължават да работят на загуба. По същия начин затварят и заведения и ресторанти, чиито капацитет на работа на закрито е ограничен с новите мерки, които влизат в сила от днес.

Цените по морето падат. Колко ще ни струва почивката през септември?

Освен това първите дни на септември вече са по-хладни и въпреки топлата морска вода, не винаги е подходящо за плаж заради облаците и вятъра, коментираха от сектора.

През този месец предпочитат да почиват по-възрастни хора, които не харесват летните горещини. Те залагат основно на разходки и почивка, а не толкова за плаж. Тези хора са склонни да отсядат и в малки семейни хотели, къщи за гости и квартири, затова и няма интерес към предпочитаните от семейства с малки деца ол инклузив комплекси.

В същото време голям отлив отчитат и туроператорите, които предлагат ваканции в чужбина. Причината за това не е нежеланието на българите да пътуват и почиват, а наложените у нас здравни мерки и изисквания за прибиращи се от така наречените червени зони, обясняват пред "Труд" от една от най-големите туристически агенции у нас.

В момента, ако си ваксиниран и се прибираш от ваканция в така наречена "червена зона" се налага да си направиш PCR, за да докажеш, че не си преносител на COVID-19, което допълнително спира имунизационния процес и се отказват от ваксини тези, които биха си направили с цел да пътуват по-лесно.

Ако неваксиниран турист пък се прибира от "червена зона" той задължително се поставя под 14-дневна карантина, дори и да предостави отрицателен PCR тест, което според бизнеса е недопустимо и води до отказ от пътувания.

Според представителите на сектора всички български граждани трябва да могат да се прибират след доказване, че не са заразени с негативен бърз или PCR тест, а ваксинираните въобще да не подлежат на проверка.