Кой не е чувал и не знае, къде се намира залив Болата. Един от най-красивите ни и защитени заливи, който е част от резерват „Калиакра“. Ето и местоположението, за тези, които все пак не са запознати, къде точно е разположен заливът: Красивият залив се намира от северната страна на нос Калиакра, съвсем близо на около 6 км югоизточно от известното каварненско с. Българево, и приблизително на 35 км от „Белият“ град Балчик, а най-далечната точка е град Варна, който е на 74 км разстояние.

Морски води, чисти като кристал и заобикалящ фин пясък - това е изключителният залив Болата, който не напразно е един от членовете за най-красиви заливи в света.

Именно заради точно това признание залив Болата и фантастичния плаж към него набират все повече популярност и биват посещавани от много хора, искащи да зърнат или просто да се полюбуват на това невероятно място. Смело може да бъде наречен една от перлите на Северното ни Черноморие.

Малкият залив, криещ в себе си чист пясък и красиви морски гледки. Навсякъде около него се простират червени скали с издълбани в тях пещери, впечатляващо, нали!? През Болата протича къса рекичка, в която се вливат многобройни извори. Там, където се вливат се и образува малкото устие на лагуна, което толкова впечатлява посетителите. Заливът е едно от най-добрите места за гмуркане, защото предразполага напълно любителите на това занимание. А, знаете ли, че всъщност това е единственият резерват в България, който в своите предели включва и акватория (земна площ).

Тези от вас, на които не им е достатъчно само наслаждаването на заливът отдолу, имат възможност да му се любуват отгоре, в мащабен и цялостен вариант. Необятната морска гледка Ви предоставя възможност да споделите мига с любим човек или просто да изживеете екстремно изкачването до върха. А, ако продължите на север, покрай високия бряг ще може да видите и резерват Тауклиман, наречен още „Птичия залив“, също и неповторимият курорт "Русалка". Ако стигнете до там ще минете през района на популярно ловно стопанство, където ще имате възможността да видите сърни и муфлони. Невероятно може да Ви се струва, но това е самата реалност. В стопанството се намира една от невероятните клисури „Еникулак“ и там е единственото място, през което може да се стигне до морето. Минава се и през малка, къса проходна пещера, а цветовете на скалите в този район са изключително запомнящи се.

За тези, които се чудят, къде да плажуват с децата си, залив Болата е най-подходящото място. Кристално чистата вода, която е плитка в самото си начало е напълно предразполагаща за морски игри и забавления, както за малките така и за големите любители на плажни приключения, пише сайтът experience.bg. Природна даденост и райско кътче, което за миг ще ви откъсне от градската среда и ще ви пренесе в морските обятия на Северното ни Черноморие. Без барове, силна музика и пренаселване от туристи. Тихо, спокойно, релаксиращо и изключително красиво – това е Болата, морският рай на нос Калиакра.

А, знаете ли, че…

- В местността са открити останки от антични и средновековни селища, уникални каменни кръгове, жертвени камъни, скални пещери-жилища, свидетелстващи за живот от 400 г.пр.Хр., както и Малтийски кръст – доказателство за търговията на Второто Българско царство с Венеция и Генуа;

- Над езерото минава Виа Понтика — един от основните пътища за миграция на прелетните птици от цяла Европа. В него гнездят интересни водолюбиви птици - малък воден бик, малък гмурец, земеродно рибарче, патици, чапли, гмурци, потапници и др.;

- Във водите в близост до залива може да се наблюдава и обикновен делфин;

- Значението на турската дума болата - бол (много) и ата (смърт). Там морето или е спокойно и красиво, или бурно и страшно. Опасни подводни течения дърпат на дъното смелчаците, дръзнали да влязат навътре във водата. А когато се разлюти, гигантски вълни се стоварват върху брега и поглъщат всичко по пътя си. Не… не се стряскайте – това е само мит.