На 8 септември 2024 г. се навършват две години от смъртта на кралица Елизабет II. Тя беше един от най-дълго управлявалите монарси в историята. Събрали сме интересни факти за Нейно Величество, които ще останат в сърцата на нейните поданици и почитатели на британското кралско семейство дълги години.

Кралица Елизабет II почина на 8 септември 2022 г., заобиколена от децата и внуците си в замъка Балморал, Шотландия, където традиционно прекарваше лятната си ваканция. Много преди смъртта й принц Чарлз и съпругата му Камила, принц Уилям и принц Хари дойдоха да я видят. Бъкингамският дворец официално обяви нейната смърт: „Кралицата почина мирно в Балморал този следобед.“ В същия момент нейният най-голям син, крал Чарлз III, стана новият крал на Великобритания, коронясан на 6 май 2023 г. в Уестминстърското абатство. Фокус обедини най-ярките моменти от живота на Елизабет II.

Как кралица Елизабет дойде на трона

Кралица Елизабет IIЦял екран
Кралица Елизабет II Снимка: Getty Images

Като дете на най-малкия син на крал Джордж V, Лилибет, както я нарича ​​домочадието й, има малки шансове да се възкачи на трона, докато нейният чичо Едуард VIII (по-късно херцог на Уиндзор) абдикира в полза на баща си на 11 декември 1936 г., който става крал Джордж VI.

През лятото на 1951 г. здравето на крал Джордж VI се влошава сериозно и той умира на 6 февруари 1952 г., докато Елизабет и съпругът й принц Филип са на турне в Австралия и Нова Зеландия. В същия ден най-голямата дъщеря на Джордж е обявена за кралица. 25-годишната Елизабет отлетя обратно в Англия в нов статус. Нейната коронация на 2 юни 1953 г. в Уестминстърското абатство е първата телевизионна коронация на британски монарх.

Кралица Елизабет, коронация, принц ФилипЦял екран
Коронацията на Елизабет II Снимка: Getty Images

Елизабет II обичаше кучета и коне

От малка принцесата обичаше коне, яздеше коне и обожаваше кучета. През годините кралица Елизабет е притежавала повече от 30 кучета корги. Последните й две кучета Мика и Санди придружиха Нейно Величество в последния й път.

Кралица Елизабет, корги, мораваЦял екран
Кралица Елизабет с нейните кучета Снимка: Getty Images

Освен това Елизабет беше отлична ездачка. Според кралския коневъдец, Тери Пендри, кралицата редовно е ходила на конна езда. Само седмици преди смъртта си Елизабет направи последна езда на своето пони Ема, знаейки, че това ще бъде последната им среща. Слугата, който някога се е грижил за около 100 коня и понита на кралското семейство, каза: „Последният път, когато се разхождах с нея, не яздих. Беше доста крехка... беше доста зле през последните четири години от нейния живот."

Кралица Елизабет IIЦял екран
Кралица Елизабет II на разходка Снимка: Getty Images

Ема беше любимият кон на Нейно Величество. На погребението на Елизабет II, когато ковчегът с тялото на починалия монарх премина покрай него, конярът и животното стояха рамо до рамо на Дългата алея в Уиндзор, сбогувайки се със своята кралица.

Кралицата пази в тайна любимите си ястия

Нейно Величество имаше ястия, които обичаше, но ги пазеше в най-строга тайна, забранявайки й да разказва на готвачите си за това. И го направи по неочаквана и много далновидна причина. Нейно Величество не обичаше да й сервират едно и също ястие, особено когато пътуваше. Тя се страхуваше, че щом се разбере какво предпочита, непременно ще се опитат да й го сготвят, за да угодят. Но всеки бързо ще се отегчи от една и съща храна.

Кралица Елизабет II, хора, храна, напиткиЦял екран
Кралица Елизабет II Снимка: Getty Images

На кралицата никога не е било позволено да се храни с нещо с чесън или твърде много подправки, от страх, че кралицата ще развие лош дъх, или ястия от миди, поради страх от възможно хранително отравяне.

Елизабет II обичаше яркия гардероб

Въпреки ограниченията и правилата, които важат за кралските особи, Елизабет II включи ярки цветове в гардероба си. Нейната цел беше да се открои сред тълпата, поради което кралицата често носеше шапки и палта в ярки цветове. През десетилетията тя е носила привлекателни нюанси, включително фуксия, лайм зелено, жълто и кралско синьо.

Кралица Елизабет IIЦял екран
Кралица Елизабет II обичала ярките дрехи Снимка: Getty Images

Британската кралица също знаеше много за аксесоарите. Според кралския биограф Сали Бедел Смит тя е имала почти всичко, което една обикновена жена би носила. Огледало, червило, ментови бонбони, очила за четене и може би няколко лакомства за любимото й корги.

Кралица Елизабет II използва необичайна техника за бързо прекратяване на скучен разговор. Нейно Величество имаше специален таен знак, който даваше на своите придворни дами. Кралицата на Великобритания използва червилото си, за да даде знак на асистентите си, че е време да си тръгват. Щом вадела червило и го нанасяла върху устните си без огледало, това било сигнал за готовността й да напусне събитието или да прекрати разговора, който й е писнал. Освен това в неприятни за нея ситуации монархът използвал дамската си чанта, премествайки я от ръка на ръка. Това също означавало, че тя иска да напусне това място и да прекрати неприятния разговор. Виждайки такъв знак, един от подчинените на кралицата трябвало да се приближи и да й помогне учтиво да прекрати разговора. Елизабет II използвала тази техника, когато искала да напусне банкет или гала вечеря.

Кралица Елизабет IIЦял екран
Кралица Елизабет II на Великобритания Снимка: Getty Images