Британският крал Чарлз III може да абдикира преждевременно от трона в полза на най-големия си син принц Уилям, както направи датската кралица Маргрете II. 

83-годишният монарх - втори братовчед на покойната кралица Елизабет II - каза в новогодишната си реч на 31 декември 2023 г., че ще се оттегли на 14 януари и синът й Фредерик ще заеме трона. Според кралския експерт и биограф Фил Дампиър, ​​крал Чарлз може да иска да направи подобен ход, докато Уилям и съпругата му Кейт Мидълтън са още млади, пише Daily Mail.

„Може да ви накара да се чудите дали крал Чарлз може след пет или десет години да обмисли да направи същото, ако здравето му страда, или просто смята, че сега е подходящ момент да предаде на Уилям и Кейт, докато са още млади“, отбеляза специалистът.

Принц УилямЦял екран
Принц Уилям Снимка: Getty Images

„Нашата покойна кралица никога не би абдикирала заради случилото се през 1936 г., когато нейният чичо абдикира и баща й се възкачи на трона. Но времената се менят“, добави той.

Друг експерт, Ричард Фицуилямс, отбеляза, че решението на кралица Маргрете да абдикира преждевременно може да бъде гаранция, че монархията върви в крак с времето.

Фицуилямс каза пред изданието, че датската кралица може да е "изчислила, че застаряването на монархията не е добра идея, особено ако тя ще управлява още десет години".

Кралица Маргрете IIЦял екран
Кралица Маргрете II Снимка: Getty Images

Абдикира най-възрастната кралица в Европа

Кралицата на рекордите: коя е Маргрете от Дания, която е царувала най-дълго