Силвио Берлускони, получил от сънародниците си прозвището "Кавалиери" (рицар), почина в миланската болница "Сан Рафаеле". Той беше на 86 години. Кариерата му в политиката започва преди няколко десетилетия, а неговата партия Forza Italia е член на управляващата коалиция. Но през годините на политическата сцена Силвио стана известен и с многото си романи, луксозен начин на живот и скандали.

Най-интересното за политика, чието име е известно дори на тези, които не се интересуват много от политика, събра fokus.

Детство и младост

Берлускони е роден през 1936 г. в Милано. Баща му Луиджи Берлускони е бил банков служител, а майка му Роза Боси е домакиня. Той беше най-големият от три деца.

Берлускони завършва гимназия и учи право в университета в Милано, което завършва с отличие през 1961 г.

Не влиза в армията, но тъй като по време на следването си свири на контрабас в аматьорска група, започва да свири на круизни кораби. Между другото, групата е основана от настоящия председател на Mediaset и пианист Феделе Конфалониери.

Младият Силвио Берлускони като певец на лайнер

Берлускони не престава да се интересува от музика дори когато става политик. Написва химна на Forza Italia с оперния режисьор Ренато Серио и заедно с неаполитанския певец Мариано Апичела издава два албума с неаполитански песни: Meglio 'na canzone през 2003 г. и L'ultimo amore през 2006 г.

Берлускони и политиката

През 60-те години на миналия век Силвио Берлускони става успешен строителен предприемач. Един от най-успешните проекти на младия предприемач беше жилищният комплекс "Милано 2" (Milano Due). Смешно, но и до днес не се знае откъде е взел парите за строежа.

Няколко години по-късно Берлускони стана собственик на три общонационални телевизионни канала, които по-късно станаха част от холдинга Mediaset. Тези канали бяха сред първите комерсиални разпространители в Европа. Той беше един от първите, който показа шоута с полуголи танцьорки, сапунени опери и вариетета, което беше скандално, но явно привлече вниманието.

Силвио Берлусконицял екран
Младият и амбициозен Берлускони през 1986 г. Снимка: Getty Images

През 1986 г. Силвио Берлускони придобива футболния клуб Милан, който под негово ръководство става един от водещите в страната. Освен това, всеки път с огромен успех, Берлускони беше заподозрян във връзки с италиански политици, но нищо не можеше да бъде доказано.

На фона на корупционните скандали Силвио Берлускони създава партията Forza Italia през 1994 г.

Силвио Берлускони, партияцял екран
Силвио Берлускони Снимка: Getty Images

Той заяви, че иска да намали данъците и да подобри стандарта на живот на италианците. И помита всички подозрения, че иска власт и богатство.

"Не е необходимо да бъда избиран, за да имам власт. Имам къщи по целия свят, великолепни яхти, красиви самолети, невероятна съпруга, добро семейство. Правя жертви", каза Берлускони.

На 11 май 1994 г. той полага клетва като министър-председател, ставайки първият шеф на кабинет в Европа със състояние от няколко милиарда долара.

Политическите амбиции на Берлускони доведоха до закон, който гарантира на него и на други висши министри имунитет от наказателно преследване, докато са на власт. По-късно този закон беше отменен от Конституционния съд.

След това Берлускони става още няколко пъти премиер.

Силвио Берлускони, Владимир Путинцял екран
Силвио Берлускони и Владимир Путин Снимка: Getty Images

Той беше известен и като голям приятел на Владимир Путин, с когото си размениха бутилки Ламбруско и водка миналата година, Флавио Бриаторе и много други.

Берлускони и жените

През 1965 г. Силвио се жени за Карла Елвира Дал'Оглио. В този брак се раждат дъщеря Мария и син Пиер Силвио. Но през 80-те години той започва афера с актрисата Вероника Ларио.

Скандалната връзка стана публично достояние, още повече че от тази връзка се родиха три деца, а най-голямото се роди още преди Силвио да се разведе със съпругата си.

Сватбата с Ларио през 1990 г. се превърна в светското събитие на годината. Но в крайна сметка този брак завърши с развод през 2009 г. И това също се превърна в светско събитие: Ларио поиска голяма издръжка от съпруга си, той се опита да намали сумата от 3 милиона евро и цяла Италия наблюдаваше процеса между бившите съпрузи. Освен това Ларио обвини бившия си съпруг "за разврат".

В началото на политическата си кариера Берлускони закупува стара вила в Аркоре край Милано. Оттогава вилата със 72 стаи се превърна в дом, щаб и център за вземане на всички стратегически решения на Берлускони. А също и място за легендарните партита, които се наричаха "бунга бунга" (bunga bunga). Твърди се, че партитата винаги включват красиви момичета, секс и неограничени количества кокаин.

Берлускони в любимата си вила

Едно от известните момичета "бунга бунга" беше Карима Ал Махруг, известна още като "Руби, крадлата на сърца". Руби е обсипвана с пари и подаръци на партитата на Берлускони и това започва, когато тя е едва на 17 години. Самата Руби отрече това, а Силвио заяви, че просто иска да й помогне с кариерата. В резултат на това делото стигна до съда, който Силвио спечели.

 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by Kari???? (@karima_elmahroug)

Друга известна страст на Берлускони беше Сабина Беган, наречена "Пчелната кралица". Сабина твърди, че "бунга бунга" първоначално бил прякорът й и именно тя започнала да организира партита във вилата на Берлускони. Тя дори има татуировка, която гласи "The Man Who Changed My Life SB".

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by Andro Merkù (@andromerku)

Сабина през 2011 г.

Мара Карфаня, бивш топлес модел и танцьорка, беше назначена от Берлускони за италиански министър на равните възможности през 2008 г. И тогава той искаше да се ожени за нея, но промени решението си. И съвсем не защото отнякъде изплуваха записи за техния секс по телефона.

Барбара Матера, бивша победителка в конкурси за красота, която никога не е завършила колеж, стана член на Европейския парламент през 2008 г. Берлускони каза, че това е младо лице, което трябва да "обнови имиджа на Италия". Той се опита да направи и любовницата си и актриса Елеонора Гаджоли депутат, но не успя.

Силвио се провали и с друга своя страст – балерината Камила Феранти. Тя не влезе в Европейския парламент и не получи роля в телевизията, въпреки че Берлускони активно лобира за нейните интереси.

Звездата от риалити шоуто Grande Fratello Анджела Сосио стана известна с еротичните си фотосесии и факта, че си прекарваше страхотно с Берлускони във вилата му в Сардиния.

Приписват му и връзка с близначките Елинор и Има Де Виво. Звездите от шоуто L'Isola dei Famosi тогава започнаха да водят времето по телевизията и е възможно това да се случи благодарение на покровителството на Берлускони. Известно е също, че ги обсипва с подаръци.

Актрисата Елена Русо беше любовница на Силвио дълги години и той редовно притискаше телевизионните продуценти да й дават роли.

Берлускони също имаше връзка с два венецуелски моделки - Каролина Маркони и Аида Йеспика. По-късно казаха, че на купоните "бунга бунга" не се е случвало нищо неприлично. Но съпругата на Силвио беше възмутена, когато стана известно, че той е готов „да отиде навсякъде с тях“.

Сред актрисите и риалити звездите беше Патриша Д'Адарио, момиче на повикване, което каза, че са й платили 1000 евро, за да прави секс с Берлускони. И именно тя каза на репортери, че във вилата на премиера има "леглото на Путин", явно подарък от руския президент.

Патрисия Д'Адарио

Моделът Алесандра Сорчинели е получила най-малко 115 хиляди евро от Берлускони. Журналистите разбраха, че той й плаща след скандално разследване за връзките му.

Берлускони също беше заподозрян в афера с модела Ноеми Летисия, след като присъства на партито за 18-ия й рожден ден през 2008 г. Тя обаче толкова често го наричаше „татко“, че журналистите предположиха, че тя може да му е дъщеря.

Берлускони имаше и нашумяла афера с Никол Минети, която беше негов личен зъболекар, а след това внезапно зае поста регионален съветник в ломбардския парламент.

Патриция Минети

А миналата година той отпразнува "символична сватба" с приятелката си Марта Фашина (или Фашина), депутат от неговата партия Forza Italia. Тържеството се състоя във Вила Гернето в Лесмо, северно от Милано. Официално Берлускони не можеше да се ожени за нея заради петте си деца, които бяха против Марта да претендира за петте милиарда му състояние.

силвио берлускони, март фашина, март фашинацял екран
Силвио Берлускони и Марта Фашина Снимка: Getty Images

Вече се знае, че погребението на политика ще се състои в сряда. Но все още няма подробности. А след Италия сигурно ще има много новини за това как наследниците ще си поделят това огромно богатство и медийна империя.

Припомняме, Силвио Берлускони е починал от пневмония, провокирана от левкемия, от която политикът страдаше дълги години.