Този уикенд в Обединеното кралство ще има парад, посветен на 75-годишнината на крал Чарлз III, Trooping the Color, и монархът реши да язди. Това ще се случи за първи път от повече от 30 години и, според наблюдатели, подобно решение е много рисковано за краля.

Според кралски журналисти Елизабет II спряла да язди по време на парада през 1986 г., когато била на 60 години, тоест била с 15 години по-млада от сина си, когато решила да не поема повече рискове и се преместила в каретата. В същото време, извън публичните събития, Нейно Величество яздеше коне над 80.

Решението на крал Чарлз да участва в парада на кон е потенциално рисковано, защото въпреки че кралят е опитен ездач, температурата на въздуха ще се повиши до около 26 градуса по Целзий, а конната езда е напрегнато занимание, пише Hello.

Миналия уикенд няколко войници припаднаха поради жегата, когато принц Уилям ги прегледа преди събитието.

Стотици коне и войници участваха в церемонията по прегледа, изпълнявайки сложни маневри на полигона под военна музика при 28-градусови температури и ярко слънце, но поради тежката и гореща форма мнозина не издържаха и загубиха съзнание.

Принцът на Уелс благодари на охраната за тяхната издръжливост.

"Много благодаря на всеки войник, който участва в прегледа на полковника тази сутрин в жегата. Тежки условия, но всички свършихте наистина добра работа. Благодаря ви. В.", написа той в социалната мрежа.

Не само жегата тревожи крал Чарлз. Въпреки че той и семейството му са известни като уверени ездачи, монархът има болен гръб и ездата може да го влоши.

В мемоарите си принц Хари каза, че баща му е наранил гърба си, докато е играл поло и е изпитвал "постоянна болка". За по-лесно монархът прави стойки на глава.

Trooping the Color е годишна церемония, провеждана в Лондон от полкове на британската армия. Подобни събития се провеждат и в други страни от Британската общност. Отрядът на цвета е традиция на британските пехотни полкове от 17-ти век, а от 1748 г. това е официалният рожден ден на британския суверен.

Превод: GlasNews