САЩ отказват да пуснат молбата за виза на принц Хари, след като той призна, че е употребявал наркотици. 

Съобщава се, че Министерството на вътрешната сигурност на САЩ (DHS) е отхвърлило искането на мозъчния тръст агенцията да публикува молбата за виза на принц Хари, след като той призна, че е употребявал наркотици в спорните си мемоари.

The Heritage Foundation, консервативен мозъчен тръст, заведе дело, за да настоява заявлението за виза на сина на краля да бъде публично оповестено, пише New York Post. Но DHS очевидно отхвърли искането на фонда.

„Тъй като има записи, ведомството не счита, че общественият интерес от разкриването е достатъчен, за да надделее над интереса на темата за поверителност“, пише старши директорът на DHS Джими Волфри в имейл.

Скандални мемоари на принц Хари цял екран
Скандалните мемоари на принц Хари "Spare" Снимка: Getty

Външният съветник на Heritage Самуел Дюи отговори, че решението „показва ужасна липса на прозрачност от страна на администрацията на Байдън“.

„Усилията на Министерството на вътрешната сигурност да затвори искането за свобода на информацията на Heritage Foundation са неприемливи и ние ще обжалваме тяхната позиция“, каза той.

През май 2023 г. Heritage заведе дело по Закона за свобода на информацията (FOIA), за да осигури прозрачност относно това как принц Хари отговаря на въпрос, за да получи виза за живеене в САЩ. Кандидатите трябва да отговорят с "да" или "не" на въпроса "Били ли сте някога наркоман?"

В бестселъра си, публикуван през януари същата година, херцогът на Съсекс говори за употребата на развлекателни наркотици, по-специално "вълшебни гъби", кокаин и марихуана.

 
Принц Харицял екран
Принц Хари Снимка: Getty