Носителят на Мишлен готвачът Расмус Мунк от ресторант Alchemist ще готви като част от програмата "Edge of Space", стартирана от компанията за космически пътувания SpaceVIP. 

Клиентите на ресторанта на космическия кораб Neptune на Space Perspective ще се насладят на неземни удоволствия, а главният готвач ще може да се похвали с "ястие за цял живот", приготвено в космоса. Чакането за такива достойни ястия отнема шест часа и струва £400 000.

Шестима смелчаци ще имат шанса да влязат в историята, като „се насладят на храната на живота си над 99% от земната атмосфера“, съобщи Daily Star. Роман Чипоруха, основател на SpaceVIP, каза, че пътуването ще помогне за „насърчаване на универсалната космическа грамотност“.

„Това е първата от поредица експедиции в сътрудничество с водещи артисти, предназначени да използват силата на космическите пътувания, за да повишат човешкото съзнание и да насърчат универсалната космическа грамотност“, каза той.

Цял екран
Снимка: Daily Star

Кулинарите обаче, които пътуват в космоса, за да се насладят на тази храна, ще се окажат не в ракета, а в запечатана капсула, прикрепена към космическа топка.

„Space Perspective прави космоса по-достъпен от всякога. Чрез нашите уникални космически мисии ние даваме възможност за момент, променящ живота – дълбока промяна в начина, по който ние, хората, виждаме света и нашето място в него“, каза Джейн Пойнтър, основател и съизпълнителен директор на Space Perspective.

Издигайки се на 100 000 фута над морското равнище, посетителите ще могат да предават храната си на живо на приятели и семейство обратно на Земята, използвайки Wi-Fi.

Самият лауреат на Michelin нарече проекта, който стартира в края на 2025 г., „наистина значим“.

„Потапянето е централно място в холистичната кухня и аз се стремя да комбинирам гастрономията с изкуството и науката, за да повиша осведомеността относно социалните и екологичните проблеми. В това преживяване искам да подчертая, че храната е обща нишка в нашето човешко съществуване и ще служи по наистина смислен начин", опита се Расмус да обясни мисията си.

Какво се знае за проекта

Експедициите, които трябва да стартират през 2025 г. от брега на Флорида, ще продължат шест часа. Билетът струва 495 хиляди долара. Така космическите пътешественици ще могат да опитат най-скъпото ястие на ресторант Michelin извън Земята.

Клиентите ще бъдат почерпени не само с ястия от Мишлен, но и с тоалети висша мода, изработени по поръчка от френската модна къща Ogier с помощта на най-новите технологии за тъкани. На борда ще има и първият в света космически SPA салон.

Изпълнителният директор на компанията, Пойнтър, добави, че пътуването е „напълно преосмислено изживяване в космическия полет, което не изисква обучение или специално оборудване“.