Зловеща снимка на дете, почти напълно невидимо в басейн, обиколи социалните мрежи, шокирайки родители по света. Снимката, направена в Австралия, показва момче на дъното на басейна, напълно слято с водата благодарение на цвета на банските си.

Според педиатричните медицински сестри в CPR Kids, изображението подчертава колко е важно децата да се обличат в ярко оцветени бански костюми, за да могат да се виждат във водата, пише Express. Особено трябва да се избягват бански костюми, които са сини, тъмни или матови на цвят, тъй като тези цветове могат да затруднят забелязването на дете във водата.

син цвят, бански костюм, деца, родители, дрехи, басейн, правила за поведение, сини бански за деца, защо не изберете син бански за деца, как да изберем бански за дете, кой бански да изберем за детецял екран
Снимка: CPR Kids

Снимката беше публикувана във Facebook от CPR Kids, базирана в Нов Южен Уелс организация, която преподава първа помощ и кардиопулмонална реанимация на бебета и деца. Публикацията бързо привлече вниманието и беше споделена от загрижени родители по целия свят.

В публикация CPR Kids обяснява как е направена снимката: „Една от учителките по CPR Kids беше на парти на басейна с приятели и забеляза колко мътна е водата, след като е използвана цял ден. Тя помоли едно от децата, облечено в бледосин бански, да доплува до дъното. Резултатът я шокира - както и всички членове на екипа на CPR Kids!"

Тази снимка предизвика бурна дискусия сред родители и възпитатели. Световната здравна организация (СЗО) съобщава, че удавянето е третата водеща причина за смърт от непреднамерени наранявания в световен мащаб, като най-висок процент се наблюдава при деца на възраст от една до четири години.

СЗО обяснява, че удавянето често е свързано с липса на надзор, така че е важно децата да бъдат видими и лесно открити във водата. Бързата спасителна операция е от съществено значение за предотвратяване на удавяне, тъй като децата могат да починат само за 30 секунди до две минути след потапяне.

В допълнение към предотвратяването на удавяне, осигуряването на добра видимост на децата във водата също помага за предотвратяване на сблъсъци с други потребители на басейна. В много случаи такива сблъсъци могат да доведат до нараняване или дори смърт.

Според CPR Kids, мътността на басейна на снимката най-вероятно е причинена от наличието на слънцезащитни и други вещества във водата. Независимо от причината, посланието е ясно: родителите трябва да внимават какъв цвят бански носят децата им, така че да се виждат ясно във водата.

Публикацията в социалните медии вече генерира стотици отговори, като много хора изразиха шок и загриженост за изображението.

Превод: GlasNews