14-годишно българче е прието да учи в престижния Британски кралски колеж

14-годишно българче е прието да учи в престижния Британски кралски колеж

Eдинственото българско дете, прието тази година да учи в престижния британски кралски колеж, е Лили Танчева. Тя е една от младите ни надежди в баскетбола, но мечтае да стане хирург. Цели две години Лили се подготвя за изпитите в една от най-елитните гимназии в света, а от есента ще прекрачи прага й, съобщи Нова тв.

Трудно е да се изброят всички успехи на 14-годишното момиче от София, което в момента е в Русе на поредното спортно състезание. "Много обичам спорта, обичам да уча. Организиран човек съм", споделя Лили.

Първият голям успех идва през 2019 г., когато ученичката е сред малкото деца, докоснали се до тайните на космоса в лагера "Space Camp" в Турция. Там Лили изгражда макет на истинска ракета, която след това изстрелва в орбита.

В последните две години тя набляга най-вече над уроците, за да се подготви за Кралския колеж в Аликанте, Испания. "Минах през много изпити онлайн заради пандемията, много учих. Имах два изпита устно и два писмено", споделя Лили.

Дори и далеч от родината обаче тя е сигурна, че няма да се откаже от най-голямата си страст - баскетболът. "Сега като отида в колежа ще играя за училищния отбор", каза още момичето. А треньорите й в България споделят, че отборът ще изгуби много от отсъствието й.

Баскетболът обаче ще остане само хоби, казва Лили, защото вече е избрала бъдещето си. След като завършат Кралския колеж, възпитаниците му често влизат в най-елитните университети в света като тези в Оксфорд и Кеймбридж. Към тях вече гледа и Лили. "Бих искала да стана лекар, да помагам на хората", заяви момичето.

Но за разлика от много млади лекари, които бягат от България, Лили иска да обърне тенденцията и да се върне в родината като завърши.

А на рождения си ден, който е днес, ученичката си пожелава най-вече здраве и попътен вятър към слънчевия бряг на Испания, където заминава до дни.

Напишете коментар
captcha

Виж още

Ученик извади пистолет в час по история във Френската гимназия в София.
С пълно единодушие парламентът прие учебниците за всички ученици
Грипна ваканция в София засега не се очаква, каза днес министърът на
Обрат с информацията за схватка между директорка и учителки в София. Оказва се,
Квесторка остана разочарована от провелото се преди дни състезание "Знам и
Радост за учениците!

Обявиха грипна ваканция в Пловдивско

Учениците в Пловдив и областта излизат в грипна ваканция! Това обявиха преди