Образователният министър Красимир Вълчев отчете, че към днешна дата 172-ма ученици и 165 учители са заразени с COVID-19.

"Между 5 и 6 дневно са заразените ученици, за учителите е малко над средния процент", разясни той и посочи, че карантинираните са 0,5% от всички ученици, което означава, че 99,5% от децата учат.

"Целта ни е да се учи максимално присъствено. Трудно намираме правилната формула между правото на образование и правото на здраве, но мерките трябва да се спазват", настоя Вълчев.

"Вирусът е смъртоносен и не можем да го пренебрегваме, но не можем да си позволим и да затворим училищата", категоричен бе той.

"Вероятно ще се влоши ситуацията, не толкова заради коронавируса, а заради настъпването на сезонните вируси, защото имаме доста ученици с развити грипоподобни симптоми и вече имаме регистриран брой на отсъствията, защото децата си остават вкъщи да се лекуват. Следим ситуацията в страната", успокои Вълчев.

Министърът настоя, че това, което е избрано като модел, засега дава резултати в училищата.

"Осъществяваме относително стабилен образователен процес – децата са без маски в клас, но мерките трябва да се спазват, използвам случая да призова да бъдем максимално отговорни в системата на образованието".

В заключение Красимир Вълчев обяви, че МОН ще препоръча да се ограничат и извънкласните дейности: "Нищо не налага да се правят екскурзии, но това също ще препоръчаме да се ограничат. Зелени и бели училища е добре да бъдат отложени и да бъдат провеждани през ваканциите, а не през образователния процес".