Одобрени са първите 46 училища, които ще изпратят ученици на безплатна ваканция на разноски на държавата, съобщиха от МОН във връзка с новата им програма “Отново заедно”.

Това са 2% от всички 2258 държавни и общински школа у нас, които имат право да кандидатстват за почивка след дългото дистанционното обучение.

Те ще изпратят общо 1118 ученици, разпределени в 103 групи. Ще ги придружават 120 учители или други педагогически специалисти.

За одобрените училища ще бъдат отпуснати 619 000 лв. от общия бюджет по програмата от 15 млн. лв. Туристическият пакет за всеки участник е 500 лв. Той трябва да включва транспорт, настаняване, храна, застраховка, културна, спортна или друг вид социална програма за шест дни.

МОН с подробности как учениците ще почиват безплатно на море и планина

Сред причините за малкото заявления, постъпили в МОН между 17 и 28 юни, е фактът, че някои училища все още не могат да определят кои ученици да изпратят, обясниха пред “Труд” учители от страната.

Има и проблем с преподавателите, част от които не желаят да се нагърбват с ученическите ваканции, за които няма да получат и командировъчни.

Неофициално педагозите разказват, че през годините, когато са водели групи, са били пазачи, детегледачи, спали са по коридорите на хотели, за да не избяга някой от поверените им ученици, събирали са ги по дискотеките, включително и от полицията и Спешна помощ.

Къде ще почиват?

Първата ваканция по програмата ще бъде от 4 до 9 юли. На нея 56 ученици и четирима ръководители от София ще прекарат шест дни в Добринище, съобщиха от МОН и допълниха, че общо осем училища от столицата са заявили участие и са били одобрени.

Приети са заявките и на пет школа от Ямбол и на четири от Пазарджик. По три училища има от област Монтана, Шумен и Разград. По две училища са одобрени от Силистра, Враца, Варна и София - област. От Бургас, Стара Загора, Добрич, Плевен, Сливен, Силистра, Кърджали, Габрово, Хасково, Пловдив, Велико Търново и Смолян има по едно училище.

Безплатните ваканции ще бъдат в планински и морски курорти. Сред тях са Боровец, Банско, Чепеларе, Плиска, Балчик, Трявна, Китен, Приморско, Албена, Златни пясъци, Слънчев бряг, Несебър, Каварна, Черноморец и др. Учениците и придружаващите ги учители ще отсядат предимно в хотели с три и четири звезди, отчетоха от МОН.

По правило във ведомството училищата изпращат попълнен формуляр и три оферти от туроператори, както и мотивирано решение на педагогическия съвет за избор на една от тях. На този етап няма отхвърлени заявки. Две са върнати за допълване на документите.

Първият етап от кандидатстването продължава до 31 юли. Ако след тази дата предвиденият за програмата бюджет не е изразходван, училищата могат да кандидатстват отново с до общо 165 ученици до 1 септември или до изчерпване на финансовия лимит.