Около 60% от всички ученици са заявили, че искат да бъдат тествани, каза образователният министър Николай Денков пред БНР.

Над 46% от учителите са ваксинирани, посочи образователният министър. От гимназиалния етап със зелен сертификат са 12,5% от децата, уточни Денков.

"Имаме 80 660 теста в склада. Имаме уверение, че се очаква още няколкостотин хиляди теста през следващата седмица", уточни той, но не посочи кога ще бъде възобновен учебния процес с думите: "Има тестове за всички училища за новата седмица. Ако има организация в учебните заведения, те могат да започнат още от утре да учат редовно. Процесът ще отнеме една-две седмици и огромното болшинство от учениците ще се върне в клас преди Коледа".

Има тестове - няма тестове! Не е ясно дали всички деца се връщат в клас от понеделник

По думите му процентът на положителните проби при малките деца от 1 до 4 клас е нисък.

"След стартирането на учебната година за един месец имахме рязко нарастване на случаите във възрастовата група от 6 до 19 години", каза Денков.

Той призова Министерство на здравеопазването да се взимат съвместни решения.

" Последиците не са само здравни, има социални. Това е институционален проблем и това трябва да бъде променено", каза Денков.

По думите му е безотговорно от МЗ да правят изказвания, които рефлектират върху родителите и учениците по неправилен начин, тъй като не отговарят на реалността. 

Кацаров: Има достатъчно тестове до средата на януари

"Целият абсурд е, че нашето министерство беше позиционирано като такова, което спира учениците да влязат в клас... Който пази здравето на хората, трябва да си обяснява мерките, с които го пази. Ние трябва да пазим здравето на учениците в рамките на това, което е задало МЗ, и да се грижим учениците да бъдат в клас", категоричен бе той.

Според него въпросът за нарушенията в учебния материал може да бъде наваксан, но няма как да се компенсират пропуснатите процеси по социализация на подрастващите.

"Тези деца са се откъснали от училищната среда, трябва им време да се адаптират, затова не е добре да се започне с изпитването още в първата седмица", призова той.