Абитуриентите масово се стягат за бал. Плановете са тържествата да се проведат, след като минат задължителните матури - по български език и литература на 19 май и по предмет по избор на 21 май.

В повечето договори със заведенията тази година е предвидена нова клауза - ако епидемичната ситуация не позволява провеждането на абитуриентския бал, ресторантът връща парите за кувертите.

"За 12-класниците балът е най-важното събитие, то е емоционално приключение, за което дълго се подготвят От матурите се вълнуват родителите", коментира Диян Стаматов, директор на 119-о средно училище "Акад. Михаил Арнаудов" в София.

Според него организаторите на балове са станали по-гъвкави заради въвеждане на опцията връщане на парите 100% при невъзможност да се проведе балът. Може би това е причината и за слабото повишение на цените на кувертите, смята директорът.

149 лв. на човек е таксата в заведението, което са избрали абитуриентите от 119-о СУ. Балът засега е планиран за 25 май.

"Моите ще са в 2 ресторанта, защото випускът ми е от 170 ученици", казва пред "24 часа" директорът на професионалната гимназия "Хенри Форд" Таньо Стойчев.

Как ще се проведат тържествата, зависи от ситуацията след 3 седмици. Организацията била оставена в ръцете на абитуриентите.

Част от абитуриентите във Велико Търново вече са направили резервации за баловете, други обаче още обсъждат дали да не направят изпращането си по-късно през лятото, за да са в заведения с летни градини и да се предпазят от скупчване с връстници в затворени зали.

Неяснотата около това дали пандемията ще позволи чаканото изпращане по червения килим, организирано от общината, роди и нова форма на празнуване - пикници сред природата в околностите на старата столица.

Випускниците на СУ "Вела Благоева" обаче вече стягат тоалети за бал на 25 май. Насочили са се към най-големия ресторант - атракцион край Велико Търново, с 450 места. Имат резервация, но са наясно, че датите са условни. Даже се тревожат, че не са успели да внесат втората част от капарото, защото са в карантина заради болна съученичка.

Иначе цените на кувертите за тазгодишните балове са на нивото от м.г. 80 - 90 лв. на абитуриент и 45 лв. за учителите, които са поканили.

Абитуриентите от Пловдив вече са запазили ресторантите за баловете си. Те резервират датите, на които са провеждали традиционно празника си в годините преди пандемията, с надеждата, че COVID-19 няма да попречи.

"Децата все пак са подготвени, че балът им и тази година може да не е на 24 май, както го правим по традиция. Заради ограниченията миналата година беше в края на юни. Но всички са на мнение, че е по-добре да се отложи, отколкото изобщо да няма", коментира директорът на професионалната гимназия по хранителни технологии и техника инж. Людмила Ганчева.

Цената на куверта е като през 2020 г. - 97 лв., в един от известните хотели под тепетата.

В Езикова гимназия "Пловдив" балът трябва да е на 22 май, веднага след матурите. Възпитаниците на елитното училище ще купонясват в скъп хотел в града, където ще платят с 5 лв. повече в сравнение с м.г. Кувертът е 105 лева. Учениците сами се занимават с организацията, но имат уговорка с управителя на ресторанта за отлагане на датата, ако отново се стигне до локдаун.

Слънчев бряг най-вероятно ще остане пуст на 24 май за баловете. Засега няма заявка от училища до хотели, тъй като изчакват по-добра епидемична ситуация. Иначе курортът е предпочитано място за организиране на абитуриентски вечер. Същото е положението и с ресторантите в Бургас.

Математическа гимназия "Д-р Петър Берон" във Варна тази година изпраща 210 абитуриенти.

"Випускът е голям и ни трябваше голям ресторант, така че учениците сключиха договор с хотел в комплекса "Златни пясъци" за празника си на 24 май", казва директорът Павлин Петков.

Завършващите се подготвят за големия ден и към момента се надяват да могат да го изживеят по план. Тече традиционното търсене на рокли и костюми, запазване на часове за пробни прически и грим - както всяка година.

"В договорите има клауза за форсмажорни обстоятелства, не за връщане на пари, а за възможност за разсрочване като миналата година, нищо не се знае - като наближи, ще видим", допълва Петков.

Въпреки пандемията трескава подготовка за абитуриентските балове тече в трите варненски езикови гимназии. Завършващите тази година техни възпитаници традиционно се готвят да изкарат най-важната вечер от училищния си живот в Златни пясъци. Първа и Четвърта езикова гимназия във Варна имат сключени договори с хотелския комплекс от няколко години.

Според абитуриентите цената е 200-300 лв. и включва нощувка в луксозна обстановка и няколкостепенно меню.

Абитуриентите финтират мерките, как ще празнуват?

Това са ТОП абитуриентските рокли 2021! Роклите с отворен гръб - хит на сезона СНИМКИ