Общо 706 857 ученици влизат в клас в 2357 училища в цялата страна. Очаква се за първи път да прекрачат прага на класните стаи 58 593 първокласници, но всичко това ще е без пищни тържества и смесвания на потоци, но пък със задължителна ковид "кошница" за втория пандемичен 15 септември.

В раницата на всеки ученик ще трябва да има смартфон - необходим не само при евентуална дистанционна форма на обучение, но и в клас заради въведените масово електронни уроци и упражнения

В ученическата чанта задължителни са също дезинфектантът и маската.

Строги са мерките за първия учебен ден, но с присъствен старт!

Учениците до 4-и клас включително няма да носят маските по време на учебния час, но трябва да ги слагат, когато излизат от класната стая. Маските няма да са задължителни и за децата от предучилищните групи в училищата.

Всички останали ученици от 5-и до 12-и клас ще са и на чиновете с предпазните маски, те са задължителни през целия ден и навсякъде в общите пространства на училищните сгради.

Според директори родителите трябва сериозно да поговорят с децата си за ползата и хигиената на маските заради масовите случаи през миналата учебна година, в които деца изпускат предпазното средство на пода, изтупват го и го слагат на устата си. Имало и куриози, в които съученици си разменят носените маски, защото едната била по-модерна от другата.

Учителите ще използват маски постоянно в общите части. Ваксинираните пък сами ще преценяват дали да ги носят и в класните стаи.

В много от училищата с първокласниците в класните стаи ще влиза само един родител, излъчен от всички, за да заснеме паметното за семействата събитие.

Санитарните възли ще се почистват почти след всяко междучасие. Дръжките на вратите ще се минават с дезинфектант. В 119-о училище преди началото и след края на часовете ще работят йонизиращи лампи. Всеки топъл есенен ден ще се използва за занятия на открито.

След старта на учебната година при наличие на единични случаи на заболели или карантинирани ученици, учители или други служители директорът на училището издава заповед за преминаване към електронно обучение на отделен ученик или паралелка.

При отсъстващи 10% от учениците поради симптоми на COVID-19 и/или при брой заболели учители, който прави присъствения учебен процес невъзможен, директорът предлага на министъра на образованието и науката преминаване към ротационно или цялостно обучение от разстояние. Това става след решение или на педагогическия съвет, или на Регионалната здравна инспекция, или на областния кризисен щаб.

От министерството на образованието гарантират, че всички ученици ще имат интернет по домовете си при онлайн обучение. Така ще се осигури масово включване в занятията от дистанция, ако се наложи заради влошена епидемична обстановка.

Към юли без интернет връзка са над 34 000 деца. Ако семейство не може да си позволи таксата за интернет, тя ще се поема от училището. Парите ще са от спестените от режийни заради прекъсването на присъственото обучение през последните 2 пандемични години.

34 000 ученици ще останат без интернет, ако се наложи онлайн обучение

При онлайн занятия учителите пък ще продължат да получават допълнително по 30 лв. за компенсиране на разходите за консумативи, включително за интернет.

МОН обеща: При онлайн обучение – интернет за всички ученици