Учебната година да не започне присъствено за всички ученици, а отново децата да редуват обучение в клас с такова онлайн по графици.

При прилагането на тази мярка заради надигащата се четвърта вълна на коронавируса в България е възможно да се пристъпи, стана ясно от изказване на зам.-здравния министър д-р Александър Златанов пред БНТ.

Към затягане на противоепидемичните мерки ще се пристъпи при достигане на заболяемост над 200 на 100 000 души. Ще се поиска и удължаване на извънредната епидемична обстановка след 31 август.

А до края на тази седмица здравното министерство възнамерявало да обсъди въвеждането на по-строги мерки, за да може да се ограничи разпространението на вируса, след като водещи медици вече настояват за ново затваряне.

"Делта е практически единственият вариант в момента. Ако не се вземат мерки сега, след седмица или две ще е прекалено късно! Човешкият живот е единственото, което се губи безвъзвратно!", написа в профила си във Facebook кардиологът проф. Добрин Василев.

Още 84 случая на Делта варианта са установени в страната, 4-ма души са починали

Страната вече е в оранжевата зона по разпространение на COVID-19, по-рано от това, което предполагаше Министерството на здравеопазването, коментира и проф. Тодор Кантарджиев.

Без плашене, без крути мерки и след две седмици заразените ще паднат

Според него предпоставките за бързото разпространение на вируса са три - първо самият делта-вариант, това, че хората не спазват достатъчно дистанция, както и забавената ваксинация.

При Делта варианта в много редки случаи има загуба на вкус и обоняние, каквито бяха характерни за по-ранните версии. Основно заболяването протича с болки в гърлото, кашлица и хрема, а децата поддържат висока температура няколко дни.