До 200 000 лева на година за магистратура в някое от най-престижните висши училища в света могат да получат български студенти, ако след завършването си се върнат да работят в България. Сред тях са Кеймбридж, Масачузетският технологичен институт и Харвард.

Идеята е държавата да спонсорира кадри, които след това да се влеят в икономиката, назначени на трудов/граждански договор или стартират дейност по личен бизнес/идея. Това е залегнало в проекта на Национална програма “Фонд “Стефан Стамболов”.

Документът е публикуван за обществено обсъждане. Срокът на новия фонд е тригодишен, като всяка година за стипендии ще се отпускат по 2 млн. лв., които ще се разпределят между 10 одобрени студенти. Първите магистратури ще бъдат финансирани още от академичната 2022/2023 г.

Кандидатурите ще бъдат отсявани на три етапа. Първо по документи, след това с видео визитка и накрая селектираните ще бъдат викани на интервю.

Кандидатите трябва да са български граждани, да имат завършена бакалавърска или магистърска степен, до пет години преди конкурса, в професионално направление, съответстващо на желаната магистърска програма. Успехът им трябва да е минимум много добър 5,00, а познанията по езика, на който ще се следва, поне В2. Предимство ще е да не са учили в чужбина и да имат професионален опит в избраната специалност. Очаква се разглеждането на кандидатурите да започне през юни.

Преди да заминат, одобрените ще подписват договор с държавата. Той ще ги задължава да се върнат до 6 месеца след завършването си и да работят в България на трудов или граждански договор за поне 3 години. Ако не го направят, ще възстановят стипендията с лихва. Отпуснатите средства ще покриват транспорта до чуждестранния университет, таксата за обучение, разходите за наем, медицинска застраховка.

Изпратените в топ университети ще трябва да се отчитат пред МОН, докато учат, с документи като удостоверения за завършен семестър, за предстоящо получаване на диплома и договор с работодател.