Родители на ученици от 5 до 12 клас скочиха срещу новите мерки на правителството, въведени заради пандемията от коронавирус, според които в много области се преминава отново на дистанционно обучение.

Няколко асоциации са изпратили отворено писмо до премиера Бойко Борисов, до министъра на образованието Красимир Вълчев, до министъра на здравеопазването Костадин Ангелов и главния държавен инспектор Ангел Кунчев с искане учениците да бъдат върнати веднага в класните стаи.

Те поставят ултиматум и срок да сряда, за да бъда върнати в клас, иначе ще бойкотират онлайн обучението.

"В продължение на предходното ни отворено писмо към Вас от ноември 2020 г. продължаваме да настояваме учениците, обучаващи се в прогимназиален и гимназиален етап на образование, да бъдат върнати присъствено в училище, при спазване на необходимите епидемиологични мерки за безопасност.

Очакваме най-късно до 17 март 2021 г. МЗ и МОН да преразгледат позицията си и да осигурят на децата ни полагащия им се по право достъп до качествено образование. При липса на политическа воля за предприемане на стъпки, които да върнат децата ни дългосрочно в училище, ние, родителите, имаме готовност да преминем към протестни действия чрез бойкотиране на обучението в електронна среда от разстояние", категорични са родителите.

Те сравняват мерките в училищата спрямо мерките в заведенията, които според решението на Националния оперативен щаб са отворени.

"Нашите деца се обучават в електронна среда от разстояние вече няколко месеца с кратко прекъсване от две седмици, в които се обучаваха присъствено. На много места тези две седмици бяха използвани за контролни и тестове и за осигуряване брой оценки, които да покриват нормативните изисквания по отделните предмети, а не за преподаване и наваксване на пропуски. Децата са демотивирани от месеците, прекарани пред екраните. Липсата на жив контакт със съучениците и учителите води до апатия, загуба на мотивация, инертност и силно понижена концентрацията, при някои деца и до депресия", казват те.