"Ако бройките продължават да се увеличават, каквато е тенденцията и прогнозните модели, според мен по-разумно е да се започне онлайн. Поне докато не се овладее ситуацията", коментира пред "Монитор" Лилия Стоянова, която и част от неформалното обединения "Обединени учители за безопасно образование".

Учители с петиция до МОН и премиера: Как и кога да се минава на онлайн обучение

Учители масово отказват да се ваксинират, страхуват се от странични ефекти

Едно от притесненията й е, че ваксините не пазят на 100% от заразяване.

"Те пазят от тежко протичане от заболяването, имам някаква сигурност, но все пак извън училище общувам с моите деца, родители. Няма гаранция дали ще се опазя здрава и дали няма да предам заразата. Семейството ми не е защитено. Ваксинирах и големия си син, по-малкото ми дете няма как да получи ваксина", обяснява учителката.

Тя подчертава, че дори и да се ваксинират, не може да се гарантира непрекъснат учебен процес.

Стоянова допълва, че спазването на дистанция също не предпазва на 100%, затова е добре и да се купят въздухопречистватели за класните стаи.

Миналата седмица "Учители за безопасно образование" и "Обединени учители за безопасно образование" изпратиха писмо до МОН и МЗ, в което настояват за допълнителни мерки в училищата.

Една от тях е разрешаване на прилагането на трета бустерна доза за всички, които работят в системата на образованието, лица над 65 години и всички с хронични и съпътстващи заболявания.

Здравният министър д-р Стойчо Кацаров обаче заяви, че това ще е възможност едва когато Европейската агенция по лекарствата вземе решение.

"Отправихме запитване до нея и те ни отговориха, че към този момент няма решение за промяна в кратката характеристика. Самата Световна здравна организация също не препоръчва такава ваксина", обясни той.

По-различният 15-ти: Без тържества – маскирани ученици и уплашени учителиКога ще поставят учениците под карантина и кои ще са освободени от маски след 15 септември?