Да се канят преподаватели от чужбина, да се печатат учебници на чужд език, да се въведе задължителен спорт за всички студенти, да се стимулират заплатите на младите преподаватели в университетите, да се въведе дигитализация във висшето образование.

Това са само малка част от заложените цели, вписани в Оперативния план към Стратегията за развитие на висшето образование 2021 – 2030 г. Проектът на документа е качен в платформата за обществено обсъждане, пише "Телеграф".

Цели

Целите на Оперативния план са 10, пишат от МОН. Най-главната е да се повиши качеството на висшето образование и да се привличат чужди преподаватели и студенти, както и да се улесни кандидатстването на млади хора зад граница, и то само по компютърен път чрез сканирани документи.

В проекта се въвеждат гъвкави форми на обучение, стимулира се и използването на личните мобилни телефони на студентите в час наред с таблетите и компютрите.

"За постигането на всяка от целите са разписани конкретни дейности с посочени инструменти и срокове за изпълнението им, отговорни институции и източници на финансиране. Освен със средства от държавния бюджет и бюджетите на висшите училища и научните организации се предвижда изпълнението на Оперативния план да бъде осигурено посредством финансиране със средства от европейските фондове, както и чрез програмите на Европейския съюз "Еразъм+" и "Хоризонт Европа", пишат от МОН.

Електронно

Сред целите на плана са още интернационализация на висшето образование и включване в международни образователни и научни мрежи. Друга предложена мярка е освобождаване от такси на докторантите, които се обучават в приоритетни професионални направления, както и на докторанти, назначени по научни проекти с публично финансиране.

Към плана е записано, че се очаква в периода 2023-2025 г. да се включи обучение по нови технологии във всички учебни планове, както и да се внедри изкуствен интелект. Ще се въведат хибридни специалности, като ще може преподаватели от различни университети да четат лекции.

Ще се въведе в първата година на обучение след завършено средно образование на задължителен курс по научна етика, в който се обясняват проблемите на академичното плагиатство и борбата с него. Заложено в документа е да се инсталира софтуер, който да лови плагиатите.

Планът залага още създаването на виртуални библиотеки, които студентите да използват без проблем дори в часовете. До 2025 г. трябва да се внедри и стимулиращ модел на формиране на работната заплата на преподавателите с особено внимание към младите. Ще се работи и по въвеждането на електронна европейска студентска карта, която да се признава във вузовете в целия ЕС.

Признаване

Mланът на МОН е заложил да се признават дипломи за завършено висше образование в чуждестранни университети, които са страни по Лисабонската конвенция, без необходимост от легализация. За да се стимулират преподавателите, ще им се осигурят и самостоятелни кабинети. В документа е записано още да се включи възможност за въвеждане на заплащане на младите преподаватели в дадено професионално направление не по-малко от средната заплата на реализиращите се студенти от същото направление. Срокът, поставен за това условие, е догодина.