Проблем с изпита на кандидат-студенти с български произход, които живеят в чужбина, но искат да учат у нас. Сигналът до БНТ е на българи от Украйна. Проблем със системата не позволява на някои кандидат-студенти преминат и през четирите модула. За първа година изпитът е в електронен вариант.

От просветното министерство заявиха за "По света и у нас", че още утре тези, които са имали технически проблем, ще могат да продължат изпита с това, което не са успели днес, а ощетени кандидат-студенти няма да има.

 10:00 часа тази сутрин. Тогава започнал изпитът за кандидат-студентите. Част от тях обаче не успели да се включат - срещнали проблем с влизането в системата. Един от тях е Дима Тодоров от Украйна, който иска да учи информационни технологии в България.

"Натискам започни теста, там изписва "грешка 505, too many conections", сигурно много посещения дава на сайта и аз не мога да вляза", обясни Дима Тодоров, кандидат-студент.

"Децата всички се притесняват, обаждат ми се, пишат, че не могат да влязат и се чудят какво да правят от тук нататък, започва една паника от страна на всичките деца, родители", коментира Светлана Радолова, преподавател по БЕЛ в Измаил, Украйна.

"Излезе много черен фон и написано "Error 501". И дальше имаше написано, като сте тук натиснете, пак натискаме, то ни връща пак", разкри Оля, родител.

И сетне в един момент се откри български език: почнете теста, почнахме теста и на първия въпрос и то пак излезе ерор 501, и къде 11 часа можахме да се включим.

Някои от кандидат-студентите изобщо не успяват да влязат в първия модул.

"След 11:15, когато тези деца влизат в системата им дава възможност да избират само втория модул, като излиза че първият модул вече е приключил за тях и пише 0 т., т. е. те си губят 5-те точки, които биха могли да ги вземат", отбеляза Светлана Радолова, преподавател по БЕЛ в училище в град Измаил към конгреса на българите в Украйна.

Синът на Наталия иска да учи медицина в България. Все още не е избрал университет. С проблемите по време на днешния изпит, обаче е леко притеснен дали изобщо ще успее.

"Днес това, което се случи, явно ще им остави така лош отпечатък в съзнанието", допълни Светлана Радолова.

От просветното министерство заявиха, че всеки от кандидат-студентите, който е имал технически проблем, ще получи индивидуален имейл с възможност утре да довърши модулите, които не е успял. Обещават никой да не бъде ощетен.

МОН: "Всеки от кандидат-студентите, който е имал технически проблем, ще получи индивидуален имейл с възможност утре да довърши модулите, които не е успял. Никой няма да бъде ощетен."