Малките училища, където има по една паралелка в класовете от 5-ти до 12-ти, започват присъствено обучение от днес, разписа в заповед здравният министър Костадин Ангелов.

Здравният министър се разпореди за присъственото обучение. Вижте заповедите!

Да се намери начин такива школа да не са по графика за ротация на паралелките на две седмици, който бе спуснат от МОН за началото на втория срок, заръча преди седмица премиерът Бойко Борисов на работно съвещание с министри на "Дондуков" 1.

Вчера на посещение в Исперих той потвърди, че децата от всички паралелки в малките населени места тръгват на училище.

Затова министърът на образованието Красимир Вълчев е пратил указания до регионалните управления, а в неделя училищата правеха последни приготовления да посрещнат присъствено всички ученици, които са по една паралелка.

"Цял ден в неделя работим по организацията на това, в понеделник училищата да са в готовност за присъствено обучение на единичните паралелки", коментира пред "Труд" Виолета Илиева, шеф на Образователния инспекторат в Бургас.

"До момента от 137, директорите на 110 училища са потвърдили, че са направили организация, за да бъде изпълнена заповедта на министъра. Става дума за малките населени места, в някои от които освен учениците в единичните паралелки да бъдат организирани, трябва да се осигурява и транспорт, защото някои пътуват с автобуси", обяснява Илиева.

Колегата й от Благоевград - директорът на РУО Ивайло Златанов, допълва, че присъствено ще учат единичните паралелки, без значение колко деца има в тези класове.

Указание да имат готовност да се върнат в клас до ден-два е изпратила шефката на Регионалното управление на образованието в Пловдив Иванка Киркова до училищата, в които има по една паралелка на випуск - един пети, един шести т. н. клас.

"В региона такива учебни заведения са доста, но трябва да се видят и метеорологичните условия. Където няма възможност за връщане в час от понеделник, това ще стане от вторник. Чакаме, разбира се, и официалната заповед на министъра на здравеопазването", споделя Киркова.

Ако връщането в час в някои училища се забави заради зимните условия, там ще продължи ученето онлайн.