Кандидат-студентите по специалностите медицина, дентална медицина и фармация ще полагат приемни изпити по биология и химия, както досега, но в балообразуването ще участва и оценката от задължителната за всички матура по български език и литература.

Това става ясно от информацията, предоставена на МОН от 50 висши училища за кандидатстудентската кампания за академичната 2022/2023 г.

Справката показва начина на балообразуване във всички специалности в университетите, необходимите приемни изпити и оценките от кои матури ще участват във формирането на бала.

Ведомството изиска от всички университети в страната да обявят условията за прием, за да бъдат информирани навреме родителите и зрелостниците. Само две висши училища все още не са изпратили данни, пише "Сега".

Досега за трите медицински специалности не се вземаше оценката от матурата по български. Тази промяна бе предложена от ректорите на медицинските университети преди няколко месеца, предшествана от недоволство на родители.

Те негодуваха срещу това, че децата им, искащи да учат медицина, трябва да полагат трета и четвърта матура по биология и химия, тъй като тези предмети не се изучават в 11 и 12 клас и съответно липсват от дипломата на средно образование.

Първата задължителна матура е по български, а втората е по един от профилиращите предмети, които се учат в последните две години.

С промяната сега учениците ще могат да представят резултатите си от матурата по български, които да участват в балообразуването.